IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 октомври

07:45 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 9 октомври

Покриви на сянка

в. Капитал Daily

Ако в Германия, Гърция или Кипър почти на всяка сграда има инсталирани слънчеви системи за подгряване на вода и производство на ток, в България това едва ли ще се случи скоро. Причината не е, че конвенционалната енергия тук е евтина или сметките за ток не са проблем за обикновените домакинства, а по-скоро, че процесът на изграждане на такива инсталации продължава да бъде сложен и продължителен.

Въпреки обещанията на управляващите облекченията за инсталиране на слънчеви панели по покривите на жилищни и административни сгради все още са само на думи и хартия. Такива бяха въведени с последните промени в Закона за възобновяемите източници, но те се оказаха недостатъчни да стимулират този сектор. Причината е, че времето, което отнема изграждането на подобна система, все още е над година. "Дори да има разписани облекчения, сроковете на процедурите са драматични", коментира Николай Анастасов от "Климаком инженеринг" - фирма, която изпълнява проекти за покривни инсталации.

БТК каза "Да" на КТБ и VTB

в. Капитал Daily

Акционерите на Българската телекомуникационна компания одобриха преструктурирането на задълженията на групата, което на практика дава зелена светлина на промяната в собствеността върху дружеството. Това стана на провелото се в понеделник извънредно общо събрание на компанията.

На него решаващ глас имаше миноритарният акционер в лицето на институционалния инвеститор Artio International Equity Fund. Той със своите 11.625 млн. акции (малко над 4% от капитала) можеше да блокира преструктурирането, ако не беше гласувал "за" изменението на договора за кредитните линии на групата. На събранието бяха представени 98% от капитала на БТК, включително чрез мажоритарния акционер в лицето на групата на "НЕФ телеком България", която притежава 93.99%.

МВР се оказа с приоритет и за биоразнообразието

в. Сега

Министерство на вътрешните работи се оказа приоритетна за финансиране институция и в областта на екологията. Според последните размествания по оперативна програма "Околна среда" МВР ще получи близо 200 млн. лв. по два приоритета - "води" и "опазване и възстановяване на биоразнообразието". Крупна сума, предвидена първоначално за сектор води, ще бъде пренасочена и за закупуване на автобуси и тролейбуси. С тази подмяна на приоритети екоминистерството се надява да закърпи сметките през 2013 г. и да не връща неусвоени суми в Брюксел. Към подобни абсурдни размествания заради забавяне на усвояването на еврофондовете вече прибягнаха и други министерства.

През 2013 г. екоминистерството трябва да докаже пред Европейската комисия извършени разходи за 668 млн. евро, за да не загуби финансиране. За сравнение лимитът на минималните разходи, изискван от Брюксел за 2012 г., е 5 пъти по-нисък - 132 млн. евро. Заради опасността от загуба на средства още в средата на годината в МОСВ е била сформирана работна група, която да предложи алтернативни мерки. Новите проекти, към които ще се пренасочват пари, трябвало да отговарят на няколко условия - да са за големи суми, да могат да се реализират бързо - т.е. институцията да има капацитет да проведе бързо обществената поръчка, и да не изискват твърде резки размествания на оперативната програма.

По тези критерии МВР е успяло да се класира в два приоритета. По сектор "Води" ще се доставя оборудване за изпомпване, за издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, за предотвратяване на наводнения, за временно настаняване при наводнения. В областта на биоразнообразието ведомството на Цветан Цветанов ще си доставя техника за борба с горските пожари. И за двете направления е предвидено финансиране от по 96 млн. лв.

Съдът запази правото на банките и НАП да събират бързо дългове

в. Сега

Конституционният съд бетонира правото на банки, държавни учреждения и общини да завеждат изпълнителни дела срещу длъжниците си по облекчена процедура. Съдът излезе с решение по внесената през лятото жалба на омбудсмана, който смята, че този привилегирован ред води до дискриминация на обикновения гражданин. Става дума за чл. 417, т.2 от Гражданско-процесуалния кодекс, който дава възможност на банки, общини, НАП, Агенцията за държавни вземания и т.н. да поискат от съда да им издаде заповед за незабавно изпълнение само въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги.

Съдът е категоричен, че има сериозна причина държавата, общините и банките да се снабдяват по бързата процедура с изпълнителни листове - техните вземания са от висок обществен интерес. Решението е взето, след като са поискани становищата на 26 институции и неправителствени организации по делото. От мотивите става ясно, че само няколко от поканените са подкрепили омбудсмана, при това частично.

София плаща милиони за неустойки на частна фирма

в. Сега

Столичната община е на път окончателно да прекрати част от договорите с частната фирма "Карат-С", която обслужва 16 линии от градския транспорт на София. Въпреки че това се обсъжда от няколко месеца, общината не успя да направи точен разчет на задълженията, неустойките и последиците от прекратяването на контракта.

Според изготвеното споразумение кметството трябва да плати задължения за над 13 млн. лв. на частника за транспортни услуги. В доклада обаче не е посочено за какъв период от време са натрупани те. Логичният въпрос откога и защо се е трупал борчът не намери отговор. Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обясни пред "Сега", че задълженията най-вероятно са след 2009 г.

"Малките" пребориха "големите" за дървесината

в. Сега

След месеци тежки преговори ще отпаднат най-спорните текстове в наредбата за дърводобива, стана ясно вчера, след като земеделското министерство публикува новите правила. Според тях вече няма да има т.нар. стратегически партньори на горските предприятия. Досега наредбата предвиждаше за такива да бъдат избирани фирми, които могат да докажат, че са в състояние да пласират големи обеми дървесина на пазара.

Те щяха да ползват редица привилегии като дългосрочни договори до 15 години и преференции до 25% от цената, както и гарантирани количества дървесина. Тъй като липсваше изискване за предмета на дейност на тези фирми обаче, вратата бе отворена за навлизане на прекупвачи.

Бизнесът скочи срещу дългото майчинство

в. Стандарт

Люти спорове за бюджета се очакват днес в тристранката. Синдикати и работодатели вече изказаха коренно противоположни виждания може ли в хазната да влязат повече приходи и за какво да бъдат похарчени те.

"Ако толкова много искат да увеличат майчинските, както настояват синдикатите, тогава нека съкратят режима от 410 дни на плащане за бременност, раждане и гледане на дете до 1-годишна възраст." Това заяви Евгений Иванов, директор на Конфедерецията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). По думите му никъде в Европа "нямало такова животно - две години да се плащат майчински и болнични за бременност и раждане".

Бизнесът не приема и заради вдигането на пенсиите от догодина да се увеличи осигурителният таван от 2000 на 2200 лв. Те са против и запазването за постоянно на плащането от страна на работодателя на първите три дни от болничните.

Турски холдинг влага €3,5 млн.

в. Стандарт

Турският холдинг "Перфекто" открива в старозагорския индустриален квартал ново предприятие за производство на алуминиеви тубички за фармацевтичната и козметичната промишленост. Направената инвестиция е за 3,5 млн. евро. В новото предприятие "Перфектюп" първоначално ще работят 45 души, а до края на годината персоналът ще достигне 100 души.

Кризата изяжда богатството ни

в. Стандарт

Кризата изяжда богатството на нацията. За една година нетното богатство на домакинствата не е мръднало от нивото 229 млрд. лв., сочат данните от тримесечния анализ на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на гражданите. Основната причина за този резултат е кризата. Пазарът на имоти се свива, хората предпочитат да спестяват парите си, вместо да ги харчат за покупки и да правят инвестиции. В резултат стойността на притежаваните жилищни имоти е паднала с 4,76 млрд. лв. за година до 207,7 млрд. лв.

В същото време финансовото богатство на домакинствата е нараснало с 4,46 млрд. лв., а дълговете на хората са се свили с 270 хил. до 20,5 млрд. лв. Финансовото богатство на домакинствата нараства с 12% за година до близо 41,8 млрд. лв. в края на юни 2012 г. Най-голяма роля за това имат спестяванията на домакинствата в банките, които се увеличават с 14% за година до 32,4 млрд. лв. Нарастват и спестяванията в пенсионните фондове със 196 млн. лв. заради задължителните вноски в универсалните фондове.

Англичани предлагат да построят в парк "Езерото" Бургасленд

в. Новинар

Скоро и Бургас може да има увеселителен парк като бившия София ленд в столицата. Английски инвеститори са поискали да получат на концесия парк „Езеро“, за да изграждат там център за развлечение и възстановяване, пише в. „Черноморски фар”.

Теренът обаче се води публична общинска собственост и единствено местният парламент в морския град може да вземе решението дали да го отдаде на концесия. От доклада, внесен от кмета на Бургас Димитър Николов, става ясно, че апетити към парка проявява английската фирма Robinson Leisure Develpments, която иска да строи там развлекателен и възстановителен център.

Рекорден спад на интереса към ипотеките

в. Новинар

Рекорден спад на ипотеките отчитат банкери. Затова трезорите се надпреварват с изгодни условия, ниски лихви и различни промоции. Общият обем на ипотечните кредити е намалял с 0.5% на годишна база през второто тримесечие на тази година до над 9.3 млрд. лв. Изтеглените ипотечни заеми от небанкови финансови институции се свиват с 12% до 566 млн. лв. към края на юни 2012 г. С близо 27 млн. лв. са намалели и кредитите с ипотеки от банки за последната година. Към края на второто тримесечие техният обем се равнява на 8.8 млрд. лв., показва тримесечен анализ на УниКредит Булбанк.

Намаляването на ипотеките е тенденция отпреди 3 години и тя е постоянна, обясни за „Новинар” зам.-председателят на Национално сдружение недвижими имоти Добромир Ганев. Броят на сделките с имоти е намалял с 30-40% през последните години. Най-осезаемо спадът се усеща в София, Варна и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още