IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска промяна в Закона за референдумите

Прагът за валидност трябва да бъде свален, за да може хората да видят смисъл в пряката демокрация, каза лидерът на партията и ПЕС Станишев

22:15 | 08.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП иска промяна в Закона за референдумите

От БСП ще инициират промяна в Закона за референдумите и ще поискат смъкване на границата за валидността на народното допитване. 

"Не е нормално да може един парламент или едно правителство да бъдат избрани, след като на избори са гласували 50 процента или 40 процента от българите. Защото няма ограничение за изборите, а за референдум да се поставят такива летви, които трудно ще бъдат преодоляни. И трябва честно да кажем - не бяхме ние тези, които вложихме в този закон толкова висока летва. И след като тя е действително необоснована, нека се промени, за да може хората да видят смисъл в пряката демокрация и първият референдум да бъде валиден и тази практика да се разширява оттам нататък", заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

Според сега действащия закон за прякото участие на гражданите в държавната власт - валиден е този референдум, на който са гласували 70% от хората, които са упражнили правото си на глас на предходните избори.

(БНР)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Rhapsody of fire
преди 11 години
" И трябва честно да кажем - не бяхме ние тези, които вложихме в този закон толкова висока летва" - Сергей Станишев.Ето текста на закона, така както е приет още от самото начало - обнародван на 12.06.2009г. Чл. 23. (1) Предложението, предмет на рефендума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.Е, кой ми *** в гащите? Или извънземните са гласували този текст в Народното събрание на 29 май 2009г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
БСП да вземе да се осъзнае и да си организира една истинска чистка във върховете от паразитиращи елементи, ако иска да запази позиции изобщо. Не е само до добро говорене от трибуната - въпросът е до способност за ПОНАСЯНЕ на отговорност, не само за нейното "поемане" във вида "стани да седна, да се нагуша, и други да му мислят". Докато се използва само този вариант, страната ни няма да се оправи па, били управлявали бсп, герб, сдс, дсб или други формации. - "Всички те са маскари." ...Защо ли Алеко го е казал, как мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Аз приветствам референдум, независимо коя партия стои зад инициирането му. Това е пряка демокрация, нещо, което до сега в новата история на БГ не се е случвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 11 години
Да се подложи на референдум и резултата да стане закон следното:От коя страна трябва да се чупи яйцето? Тъпата или острата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Лидерът на ПЕС да не се прави на улав. Къде бяха двата предни мандата? Та, тези далеч не са заинтересовани да се решат проблемите на страната, а как самите те да са във властта и да лапат, да лапат, да лапат...Сега го правят пак, за да се харесат на по-слабопаметните. Да припомням ли, как предишният президент, подкрепен на изборите от тях, обеща подоходното семейно облагане, колко години се забави неговото явяване "съвсем случайно", разбира се, и колко устиска? На референдума ще подкрепя нова АЕЦ но, то , защото наистина ме е грижа, какво следва. Докато другарите яката се окопаха, и сега - виждал съм появи на Р.Овч. по телевизията, от кулоарите на парламента и, предполагам, не само той - могат да се правят на остроумни, щото се чувстват абонирани за Кокала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още