IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на тютюневи изделия е спаднало с 19% през август

Ръстът на годишна база се е свил до само 4%, след като за юли бе 33%, показват данните на НСИ

11:49 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производството на тютюневи изделия е спаднало с 19% през август

През август промишленото производство у нас нараства с 1% на месечна база. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). Промишлеността отчита годишен ръст от 2%, сочат още календарно изгладените данни.

През август спрямо юли 2012 година най-голям ръст записва преработващата промишленост – 1,1%, докато при производството и разпределението на електрическата и топлоенергия и газ има понижение от 0,7%.

По отношение на преработващата промишленост значително увеличение записват дейностите по отношение на ремонта и инсталирането на машини и оборудване (+22,7%).

В същото време обаче се наблюдава и рязък спад на производството на тютюневи изделия – с 18,5% спрямо предходния месец юли. На годишна база ръст все още има, но в рамките на едва 3,8 на сто. За сравнение през юли годишният ръст на производството на тютюневи изделия достигаше почти 33% на годишна база.

Производството на основни метали е намаляло с 13,2% през август. Спад е регистриран и при производството на лекарства (-11,7%). На годишна база обаче се наблюдава ръст на производството на лекарствени продукти в рамките на с 8,4 на сто.

Като цяло спрямо миналия август НСИ отчита ръст на добивната промишленост от 4,5%, а преработващата промишленост се увеличава с 2,5%. Ръст на годишна база има и в отрасъла производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ, който достига до 1,3%.

Най-голямо е увеличението на производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – 20,6%. Значим обаче е спадът по отношение на производството на текстил и изделия от текстил (без облекло), който достига 28,8%. Производството на основни метали намалява с 23%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още