IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 октомври

07:36 | 08.10.12 г.
Преглед на печата за 8 октомври

Обещаният инвеститор е…

в. Капитал Daily

Единият от големите чуждестранни инвеститори, за които преди време премиерът обеща, че скоро ще дойдат в България, е германската Behr-Hella Thermocontrol GmbH (BHTC). Компанията е сред ключовите производители на климатици за автомобили в Европа, а мястото на бъдещия й завод все още предстои да се уточни, като изборът ще бъде между София и Пловдив. Това става ясно от интервю на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за "Труд".

Засега германският инвеститор все още не е обявил официално плановете си, но според източник на "Капитал Daily" теренът скоро ще бъде избран, а заводът най-вероятно ще е готов докрая на следващата година. Първоначалната инвестицията се очаква да е в размер на 30-40 млн. евро.

Банките отвориха торбата с промоции

в. Стандарт

Банките отвориха фронта на битката за кредитните карти. Този вид разплащания непрекъснато се развива, затова клиентите са важни. И тук, както при кредитите обаче, ухажвани са новодошлите, затова бонусите и промоциите са за тях. Райфайзенбанк например предлага апетитна промоция, но за бъдещи клиенти, привлечени за услугата между 15 септември и 15 декември 2012 г. За тях няма да има такса за обслужване до 15 март 2013 г. До същата дата не се начислява лихва.

Картовата промоция на УниКредит Булбанк е до края на годината и е само за Mastercard Standard. Те са без годишна такса за обслужване през първата година и само с 1,33% месечна лихва върху изразходваните от картата средства.

Зимният курорт поскъпва

в. Стандарт

Туристическият бранш вече е готов за зимния сезон. 15% по-скъпи ще бъдат офертите за почивка в планината и ски курортите тази зима.

Цените на спортните съоръжения и лифтовете все още се уточняват, но очакванията са да се задържат като миналогодишните.



Невиждано силен летен сезон приключи в планините. В Боровец заетостта е с 10 на сто повече, а големите хотели са били пълни 90% през уикендите. Навсякъде цените през зимата ще бъдат малко по-високи, заради скока в горивата и електроенергията. Новото е, че за предстоящата зима има засилен

Обществените поръчки гъмжат от нарушения

в. Стандарт

Сочените като котило за корупция обществени поръчки продължават да гъмжат от нарушения. Между 70 и 85% от провежданите обществени поръчки у нас са с нарушения, констатирала Сметната палата при свои проверки. Най-често те са свързани с опит за манипулиране на самата поръчка. 



През последните четири години при извършени от експертите на Сметна палата проверки на 5500 процедури за възлагане на обществени поръчки на обща стойност 5 млрд. лв. са констатирали административни нарушения в над 60% от случаите, съобщиха от работната група към Центъра за национално сътрудничество на Института за правни анализи и изследвания.

Променяме фокуса на руските инвестиции у нас

в. Стандарт

На българо-руския бизнес форум, който ще се проведе на 8 октомври в Москва ще представим спа и културен туризъм, земеделие и храни. Това казва Росен Иванов, управляващ съдружник в ENTREA CAPITAL пред economymagazine.bg.

Целта на форума не е да привлича изобщо туристи.

Това е инвестиционен форум и ценно би било да се привлекат инвеститори в секторите на спа и на културния туризъм. Целта ни е точно тази - да заинтересоваме инвеститори, които да започнат да правят реални и по-значими инвестиции в секторите на туризма, на земеделието и производството на храни в България, казва Иванов.

Обвързват европарите с реформи

в. Новинар

Харченето на европейските пари вече ще бъде обвързано с реформи. Това ще се случи от следващия програмен период, който започва от 2014 г. В България още от лятото тече подготовка на тези реформи, съобщи пред БНР министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев. Той бе в словашката столица Братислава, където се проведе среща на високо равнище на групата „Приятели на кохезията”.

Дончев обясни, че на този етап е рано да се говори за конкретните суми, които България ще получи от Брюксел, „но е ясно, че нуждите на страната са по-големи от тези, които би получила”. Със сигурност ще се настоява за повече средства от тези в изтичащия програмен период, защото става дума за инвестиции не просто в България, а в Европа, подчерта министърът.

Държавата дава по 4.4 млн. лв. годишно за осигуровките за важни инвеститори

в. Сега

Над 4.1 млн. лв. ще струват на държавата крупните инвеститори, показва примерен анализ на Министерството на икономиката. Толкова пари ще трябва да извади хазната, за да възстанови осигуровките на работодателите за 2 години при 500 наети, които получават по 2000 лв. заплата.

Заложените заплати са средни за сектора на информационните технологии и услуги, а данните са на Националния осигурителен институт, уточниха експертите на Делян Добрев.

Отоплението на газ излиза най-изгодно

в. Сега

Тази зима сметките за отопление масово ще са по-високи заради по-скъпите енергоизточници. Най-сериозно са се качили цените на дървата и въглищата. Природният газ е единственото изключение - от 1 октомври той поевтиня с 0.67%.

За новия отоплителен сезон повишението при въглищата е с 15%, а при дървения материал скокът е с 20%, обяви пред "Дарик" Бисер Владимиров, мениджър на най-големия доставчик на твърди горива в страната. Причината за поскъпването при въглищата, основно внос от Русия, е увеличението на доставната цена и на разходите за транспорт.

Дървата пък поскъпват заради засиленото търсене от гръцки купувачи. Ако през миналата есен кубик дърва, нарязан на метър, се е продавал за 40 лв., то сегашните цени са от 50 лв. нагоре. От 1 юли токът поскъпна с 13% и това неизбежно ще се отрази на сметките на жилищата, отопляващи се с климатици и ел. печки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още