IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в психиатричните и кръвните центрове може да се увеличат от 1 октомври

Срокът е постижим, ако от министерството на финансите дадат положително становище за преразпределение на средства, заяви министърът на здравеопазването

14:36 | 06.10.12 г. 1
Заплатите в психиатричните и кръвните центрове може да се увеличат от 1 октомври

Подготвили сме предложение до министерството на финансите, оттам трябва да дадат положително становище за преразпределение на средства и ако това стане в рамките на следващата седмица, смятам, че 1 октомври е постижим срок за увеличение на заплатите в психиатричните и кръвните центрове. Това съобщи днес във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Според нея увеличението на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология при положително становище ще е с 18%.

Атанасова коментира, че една от причините за исканите в повече 20 млн. лв. за здравеопазване през следващата година е увеличението на средствата за лечение на деца в чужбина. По думите ѝ от началото на годината за лечение в чужбина са одобрени 490 деца, а необходимите средства са 8 млн. лв. Втората част от парите е за подпомагане на болниците в труднодостъпните и планинските райони, а третата част - за капиталови разходи и инвестиции.

Тя направи символичната първа копка за строителството на новия онкологичен и лъчетерапевтичен център към университетската болница "Св. Марина" във Варна и отбеляза, че финансирането е по оперативната програма "Регионално развитие" на стойност 18 млн лв. Министърът изрази увереност, че лечебното заведение ще има възможност да кандидатства с проект до края на годината за финансиране за апаратура за радиохирургия.

Апаратурата е на стойност между пет и седем млн. лв. Средствата ще са от спестените от обществените поръчки по оперативната програма.Според Атанасова закупуването на такъв апарат "ще затвори" цикъла за лечение на онкологичните заболявания.

Тя припомни също, че за България онкологичните лекарства са осигурени, тъй като от тази седмица фирмата доставчик е поела ангажимент, че медикаменти ще има.

Изпълнителният директор на болницата "Св. Марина" доц. Жанета Георгиева съобщи, че новият център трябва да е готов в рамките на 7 месеца. Тя посочи, че специалистите, които ще работят в него, през ноември заминават на шестмесечна специализация в Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Don Quijote
преди 11 години
Наскоро гледах репортаж, как втората по големина психиатрична клиника в България останала с един лекар-завалия. Заплата му била 500 лева. 18 % значи да му вдигнат заплатата на 590 лева. Нима смятате, че това ще върне на работа останалите 7 човека, които са напуснали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още