IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Референдумът за АЕЦ Белене ще се провали, смятат социолози

Според тях до урните няма да отидат необходимият брой хора и резултатите от допитването ще бъдат невалидни

10:21 | 05.10.12 г. 8
Референдумът за АЕЦ Белене ще се провали, смятат социолози

Референдумът за АЕЦ „Белене“ ще се провали и причината за това е чисто законова, прогнозираха в ефира на bTV социолозите проф. Михаил Константинов и Боряна Димитрова. Според тях до урните няма да отидат необходимият брой хора и резултатите от допитването ще бъдат невалидни.

По закон в референдума трябва да участват поне същия брой избиратели, отишли да гласуват на предходни парламентарни избори. През 2009 година гласуваха необичайно висок брой избиратели – над 4,34 млн. души или 62% от имащите право на глас, припомни Михаил Константинов.

Експертите коментираха още и адекватността на предстоящото допитване. Според Боряна Димитрова референдуми се правят по политически въпроси, като например да влезем ли в ЕС или в еврозоната, да се обединят ли две общини или да се разделят и т.н. При проекти като „Белене“ думата трябва да имат експертите, категорична беше тя.

"Не поставям под съмнение интелигентността на хората, казвайки че не е тяхна работа да решават за строежа на атомна централа, но този референдум поставя под въпрос стремежа на хората към експертност", подчерта Димитрова.

За Михаил Константинов въпросът също е лошо формулиран – реално той съдържа две тези – подкрепяте ли ядрената енергетика и подкрепяте ли АЕЦ „Белене“. Той смята, че е най-добре въпросите да бъдат повече от един, като това е допустимо от закона. От думите му стана ясно, че 27 февруари е крайният срок за провеждане на допитването.

„Още нещо - според предписанията на Закона за референдума, до три месеца след провеждането на допитването правителството ще трябва да приведе в изпълнение волята на хората. Кое би трябвало да бъде приведено в изпълнение в този случай?“, допълни още Димитрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
...така скоро ще трябва да се откажем и да ядем, ако пак ще огладняваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
По същата "логика" не трябва да строим магистрали, защото:1. Вече има съществуващ път, а така унищожаваме куп земеделска земя2. След 20 г. може да пуснем скоростна железница (фотоволтаици) и тогава магистралата (белене) ще е излишна3. трябва да забраним на хората на възраст над средната да гласуват изобщо, защото техните решения ще ги надживеят4. трябва да се откажем абсолютно от всякакво наследство, защото е оставено по решение на предците ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Абе цялата игра е грозна, мен ако питате. Проблемът е, че продават националните ни интереси на чужди сили. Всички парламентарни групи, по един или друг начин. Иначе, 1.Който не се чувства компетентен, има правото да не гласува. 2.Който не желае АЕЦ-2, има възможността да заяви своето становище. 3.Който предпочита реални гаранции за националната сигурност и ги вижда в построяването на следваща АЕЦ, също има правото да го заяви.РЕФЕРЕНДУМЪТ НЕ ОГРАНИЧАВА, А РАЗШИРЯВА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ПРИЛАГАНЕ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, толкова е просто.И би трябвало да се инициират референдуми по различни въпроси поне по веднъж на 2 до 5 години, мен ако питате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
dmtk
преди 11 години
Погрешно допускате, че има само две позиции по темата - ЗА и ПРОТИВ.Има и трета - Не мисля, че съм компетентен затова няма да гласувам.- и четвърта позиция - Не мисля, че имам моралното право да решавам дали да има нещо, което ще ме надживее и дори и праправнуците ни през 22ри век ще се занимават с него.Сигурно има и пета и шеста позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Ами те не се занимават в парламента толкова с решаване проблемите на държавата и гражданите, колкото с възпроизвеждането на собственото си присъствие вътре, да ги хрантутим, *** пусти, и да ползват привилегии. Почти не останаха единици, на които да вярвам там, какво остана, на цялата институция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да се провали референдума? Няма да се провали, защото какъвто и да е резултата накрая БСП ще го отчетат като успех. Най-смешно ще е, ако броят на участниците е близък до необходимата бройка, защото аз въобще не вярвам, че 4.5 милиона ще се вдигнат да гласуват. Но ако бройката е близо - някъде около 3,5 милиона ще настанат едни препирни и политиците ще имат дълго време за какво да си говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
А пренебрегването на стратегическата сигурност на държавата - двойно слабоумие. Аз ще ида на референдума и ще дам своя глас - приканвам всички, в т.ч. и противниците на проекта, да го сторят. Така, поне, каквото реши Суверенът, това ще бъде. - Друг въпрос, че с възрастта си, столетницата все повече прави простотии като тази, да предизвика референдум при контролиран от отсрещната страна парламент. ГЕРБ всячески ще се постараят да го компрометират, Цецка Цачева вече го заяви, а разни леваци така са си заврели главите отзад, че няма вадене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Спекулант
преди 11 години
Референдум по подобен въпрос е малоумие.И естествено само комунистите могат да инициират подобно малоумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още