IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният ни интензитет е с около 65% по-висок от средния за Европа

Планирано е до 2020 г. той да намалее с 50% спрямо нивото от 2005 година, каза Делян Добрев

16:45 | 04.10.12 г. 1
Енергийният ни интензитет е с около 65% по-висок от средния за Европа

У нас има огромен потенциал за развитие на енергийната ефективност – енергийният ни интензитет е с около 65% по-висок от средния за Европа. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, по време на среща на Клуба на дипломатите-икономисти в Центъра за икономическо развитие (ЦИР),  съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Плановете ни са до 2020 година енергийният интензитет да намалее с 50% спрямо нивото от 2005 година, обясни още министърът пред събралите се дипломати. Според разчетите това ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 година.

По тази причина и подобряването на енергийната ефективност е от полза не само за сектора енергетика, но и като цяло – за подобряване на конкурентоспособността на икономиката.

Едни от начините за това са проектите по фонд „Козлодуй“, коментира още Добрев, представяйки дейността на този фонд пред дипломатите – икономисти. По него са подписани шест споразумения, осигуряващи грант в размер на 47 млн. евро. С тях ще бъде подновено уличното осветление в 14 общини и мерки за енергийна ефективност в 243 публични сгради  - училища, детски градини, болници и административни сгради.

Изпълнението на тези проекти ще доведе до спестяване на 120 хил. мегаватчаса електричество и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 54 хил. тона.

Освен по фонд „Козлодуй“ мерки за подобряване на ефективността се финансират още и по ОП „Конкурентоспособност“. По тази програма са отпуснати 150 млн. евро, а допълнително от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отворена кредитна линия за мостово финансиране на тези проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Мерките по фонд Козлодуй са неефикасни! Веднъж разглеждах тръжни книжа за един лот. Лота обхващаше половин България,като тук се пипаше по малко и там по малко. Проекто Сметната Документация беше толкова некадърно направена, че нямаше повече накъде! Условията бяха безумни и объркващи! А на всичко отгоре , изпълнителя трябваше да бъде един!? Абсолютно безумие!!!! Вместо да разбият СМР-тата за всяко селце и паланка, да дадат тласък на калките фирми, безумните управници искаха някой "мастодонт" да вземе паричките. И ние какво очакваме от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още