IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 октомври

07:21 | 04.10.12 г.
Преглед на печата за 4 октомври

Подадени са 600 заявления за 115 хил. дка държавна земя

в. Капитал Daily

Обявеният през септември търг за продажба на земеделски земи от държавния фонд срещу поименни компенсаторни бонове очаквано е довел до интерес във всички области на страната. Това се потвърждава и от данните на земеделското министерство, според които са подадени 608 заявления за 115 хил. дка  държавна земя.

Въпреки че от ведомството на Мирослав Найденов твърдяха, че ще се предлагат имоти, към които няма никакви интерес, тъй като били маломерни и неатрактивни, впоследствие се оказа, че сред тях има доста големи парцели от високи категории. Търговете в цялата страна са приключили и се очаква в следващите седмици да бъдат обявени и победителите. Засега от министерството не съобщават кои физически и юридически лица са участвали, нито общият им брой.

Фирми от Европа и Америка се състезават за летище София

в. Стандарт

Компании от Канада, Германия, Швейцария и Турция проявяват сериозен интерес към бъдещата процедура за отдаване на концесия на летище София, научи "Стандарт". Има заявен интерес от фирми и от съседни на посочените страни, коментираха запознати, без да уточняват кои. Според други става дума за САЩ и Франция.

Процедурата за отдаване на столичната аерогара ще бъде обявена до края на мандата на правителството на ГЕРБ, потвърди неотдавна в интервю за "Стандарт" транспортният министър Ивайло Московски. Вече е избран консултант, който прави финансово-икономическата обосновка, която ще покаже дали летище София ще се отдава самостоятелно или в пакет с бившия военен аеродрум в Балчик.

Кметове плащат с пари от ЕС за консултанти

в. Стандарт

Кметовете ще наемат външни сътрудници, които да управляват европроектите. На тях обаче няма да се плаща от общинските бюджети, а с пари от Брюксел. Това е възможно, след като кабинетът взе решение за допускане на частни консултанти за управление на всеки проект поотделно.

За плащането им ще бъде според класификатора за администрацията, обясниха от екипа на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Досега възнагражденията на подобни външни експерти, каквито има в държавните и общинските структури от две години, бяха плащани със средства от техническата помощ по оперативните програми, както и от общинските бюджети.

Мирослав Найденов: Нямам договорки с големите вериги

в. Стандарт

Няма никакви тайни договорки между Министерство на земеделието и храните и големите търговски вериги, които ще промотират определени хранителни продукти, за да има българинът една по-евтина Коледа. Това обяви пред БНТ земеделският министър Мирослав Найденов.


Той уточни, че бъдещото поевтиняване на най-търсените стоки по Коледа не е обвързано с никакви обещания от страна на министерството и проверките на Агенцията по храните продължават да бъдат засилени.

Междуградският рейс вече с касова бележка

в. Стандарт

При пътуване с междуградски рейс ще се издава касова бележка, на която освен цената и името на превозвача ще пише и маршрута. 

Това гласят промени в наредбата за отчитане на продажбите, подготвени от Министерството на финансите.

Междуградските и международните автобуси трябва да изпълнят новите правила до края на годината. 

С промените се урежда и задължението на всяка фирма, която зарежда свои автомобили на собствени колонки за гориво, да отчита оборота с фискално устройство. Доставчиците и получателите на горива пък ще трябва да подават данни за количествата директно на сайта на НАП.

Маратонки менте задръстиха митница

в. Новинар

Маратонките ментета били в личния багаж на турчин, който пътувал от Турция за Румъния.Снимка Агенция "Митници". 175 чифта фалшиви маратонки бяха открити в турски автобус на Капитан Андреево. Автобусът е пристигнал късно вечерта във вторник на пункта на път от Турция към Румъния, съобщават от Агенция „Митници”.

Маратонките ментета били открити в личния багаж на турчин. Спортните обувки са с фалшиви етикети на марките “NIKE” и “ADIDAS”.

Отмениха поръчка за иновация в училищата

в. Новинар

Комисията за защита на конкуренцията отмени обществена поръчка за въвеждане на платформа за електронно обучение в средните училища. Сигнал за нередовния конкурс са подали от "Българска асоциация по информационни технологии".

В документацията на поръчката неправомерно са включени ограничителни условия за изпълнени подобни платформи конкретно в сферата на образованието и с категорично определен брой потребители, установиха от КЗК. Въведено е изискване ангажираните експерти по проекта да са в трудови правоотношения с участниците, което противоречи на разпоредбата на Закона за обществените поръчки.

Международен експо център вдигат в Благоевград

в. Новинар

В Благоевград вдигат Международен експо център. Кметът на града Атанас Камбитов и икономическият министър Деля Добрев обсъдиха изграждането му вчера.

Двамата разговаряха за стратегията за развитие на общината и увеличаването на инвестициите в региона. Предвижда се старинният квартал „Вароша“ в Благоевград да се утвърди като целогодишна дестинация за културен туризъм и отдих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още