IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ив. Хиновски: Цената на електричеството от АЕЦ Белене изкуствено се занижава

До 4-5 години цената на зелената енергия може да падне под тази от конвенционалните централи, смята председателят на Българския енергиен форум

18:48 | 03.10.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ив. Хиновски: Цената на електричеството от АЕЦ Белене изкуствено се занижава

Цената на електричеството, произведено от АЕЦ „Белене“, е умишлено занижена поне два пъти, смята председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, цитиран от БТА.

Мнението беше изказано по време на кръгла маса, организирана от Движение за енергийна независимост.

Според експерта в цената на електроенергията от втората атомна централа не се слагат допълнителни такси и експлоатационните разходи. По най-оптимистични прогнози цената на киловатчас от централата би струвал около 7 евроцента към 2016 година (когато официално трябваше да заработи АЕЦ „Белене“).

Това би било с около 40% по-скъпо от средната цена на електроенергията през същата година.

Хиновски прогнозира, че до 4-5 години цената на зелената енергия ще намалее и дори може да падне под нивото на електричеството, произвеждано от конвенционални централи. Той допълни, че в момента в България има свръхпроизводство на електроенергия.

Красен Станчев от Института за пазарна икономика допълни, че е трябвало ТЕЦ „Варна“ и ТЕЦ „Бобовдол“ да бъдат затворени, за да бъде „отворено“ място на новата ядрена мощност. Тези централи обаче в момента са рехабилитирани и са част от енергийната система.

През годините България е пропуснала много по-перспективни проекти като например ТЕЦ „Марица Изток“ 4 за сметка на АЕЦ „Белене“, допълни още Станчев. За него този проект е с много „политически и исторически тежести“ и препоръча задълбочена дискусия преди референдума по този въпрос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
ВЕИ в момента са на нивото на компютрите Super VAX на HP или M 56 на Siemens, които заедно с периферията си в началото на 80-те години пълнеха зали по 200 м2 и струваха по няколко милиона $. Все едно тогава да задължиш държавата да прави електронно правителство! Тъпо, нали?!Тук просто става дума за обикновена лакомия! Това е енергетика, не е само борса и пари! Нека бъдем малко по-умни и по-консервативни, защото едно тъпо решение може да ни струва много по-скъпо от това да построим Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
ВЕИ е най-порочната от последните десетилетия схема за използване на държавни структури като законодателни, изпълнителни и съдебни органи в най-голямата икономическа зона в света, за насочване на огромен ресурс в ограничен кръг частни субекти! Тук отново основен играч и печеливш са банките, които кредитират производството и приложението на технологиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Огромна заблуда е, че с намаляването на цените на PV панели ще се реши проблемът с нови мощности! Тази технология дава ток само в светлата част на денонощието. Ами през останалата? В България пиковете на потребление са винаги през зимните вечери и нощи, а напоследък зимите стават все по-дълги и студени! Значи, за да има ток тогава, трябва или някакви мощности (ТЕЦ) да произвеждат през нощта и то много повече, или да внасяме! Кой е този ТЕЦ обаче, на който ще кажеш да гаси котлите през деня, защото си имаш ток от PV? Това става само с ВЕЦ, ако има толкова вода! Има ли?Начи ние е...е мамата на основните си мощности, на цялата система, за да дадем хляб на шепа инвеститори? Прецакваме НЕК и всички, които купуват от него. И каква е файдата на обществото? 50 човека да станат милионери?! Те повечето вече са! Колко работни места ще създадем, колко принаден продукт ще оставим в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Не знам дали се занижава или се завишава цената на тока от Белене, обаче цялата акция с ВЕИ е най-голямата измама и организитран мафиотски грабеж в историята на Европа! Това и търгоеията с въглеродни емисии един ден ще се учат като пример за най-наглото дране и пълнене на гуши за отрицателно време! В Холандия вече наложиха мораториум върху ветрогенераторите, защото хората започнаха да изтрещяват от тези бучащи чудовища над главите им, не изключвам да се появят и първите събудени срещу безумието на покриването на земята с PV. Скоро пътувах около Пазарджик, където "трансферите" на лозя в соларни паркове набира скорост. Гледката на облещените заслепяващи декари е меко казано стряскаща! Представям си колко земя трябва да бъде покрита с панели, за да замести двата реактора на Белене и двата на Козлодуй! И това дава ток когато то си реши! *** енергийната стратегия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Здравейте,Този Хиновски е протеже на Овъргаз, разбирай продажбата на електричество пряко засяга продажбата на природен газ. От къде знам ли, ами на образован човек като се предлага работа като общак за да оцелее, той си отваря ушите когато шефовете говорят и смятат, че никой не чува. Писах преди и пак ще повторя, скоро време в България ще се появи магнитен генератор на електричество, който ще може да задоволява всяко едно домакинство около 1-2KW мощност. Неизбежно е! И един *** въпрос, ако зелената енергия ще поевтинее до 4-5 години, защо сега е толкова скъпа, да разпределят скъпотата Й за 20 години. Шменти капели... притискането на хората води до революции. В наши дни е невъзможно да се бориш, разбирай физически с монопола, затова еволюционно, притиснат до стената, откриваш НЕВОЛЯТА. Ток ще има и то безплатен скоро. Ако ще да ликвидират половината население, енергията дава свобода и хората са го осъзнали. Стига сме ползвали природните ресурси, дайте малко да погледнем практичното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
Всички лъжат само rumen221 казва истината :) Айде сега другата истина : строежа на Белене е невъзможен без държавни гаранции - айде почвай да смяташ с колко ще се повиши дългат ни спрямо БВП и колко ще струва това на бизнеса , гражданите и държавата като повижаване на средните лихвени проценти ! Това имали го в анализа ти ? 2. Това ще измести съществуващите мощности - миньорите в марица изток и целата въглищна енергетика която съвкупно дава хляб на десетки хиляди : тях в морето ли ще ги давим ? 3 Факт е : около 2015 се очаква средната цена от ВЕИ да се изравни с цената от новопостроените АЕЦ - та ядрения риск къде го има в твоя анализ ?4.Тия неправилно включени 2 млрд еврака кой ще ги плаща - чукотските гражда ни ли ? Те вобще няма да се калкулират в крайната цена на ел енергията нали ? 5.Искам информация от твоите експертни данни : сравни последните 10 едрени блока в света и ми кажи с колко средно е оскапени проектите от планираното ? Чакам отговор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
ИВАН ХИНОВСКИ ЛЪЖЕ!!!АНАЛИЗА НА HSBC СОЧИ - 100 МИЛИАРДА ЕВРО ПЕЧАЛБА. Преди доклада СЛЕД ТЪРГ ПОД КОНТРОЛА НА АМЕРКИАСКА ФИРМА - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената в евро съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност). В доклада на HSBC: mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html1. Разходите за АЕЦ Белене (EPC - Engineering, Procurement and Construction) са 6.1 милиарда, при това вече с прибавена ескалация, вкл. и за забавянето на проекта с три години. - ТОВА Е ЦЕНАТА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!Но КАК ЦЕНАТА Е РАЗДУТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ГЕРБ2. В т.н. подготвителни работи" - 2.018 милиарда евро, са включени НЕКОРЕКТНО защото това са разходите за далекопроводи, за ЖП линии, за пътища, жилища и т.н. инфраструктура и благоустройство И ТЕЗИ РАЗХОДИ НЕ ВЛИЗАТ В ЦЕНАТА НА НИТО ЕДНА ЦЕНТРАЛА ИЛИ ЗАВОД...!!! (Далекопроводите се изплащат от ПЕРОТО В СМЕТКИТЕ - пренос високо напрежение)- Тези разходи са задължение на държавата, КОЕТО СЕ ПРАВИ И ЗА ВСИЧКИ ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ 1 КЛАС!!!. 3. От графиката на стр.5, е дадена стойност от 7,7 милиарда евро, но 6,1 + 2,018 = 8,118 а не 7,7 милиарда...Обратното изчисление показва 7,7 2,018 = 5,68 милиарда 4. Лихви и такси по време на строителството - 1,676 (плащаме ги 26 години) + 5,68, получаваме 7,356 милиарда евро.5. НАМАЛЯВАМЕ СУМАТА с Т.н. "Резерв за обслужване на дълга" (225 милиона - стр. 8). Това не е реален разход, а ГАРАНЦИЯ В БАНКА. 6. Приспадаме Разходите за експлоатация и ремонт на 1 блок, от 170 милиона, защото са ЕКСПЛОАТАЦИОНЕН разход и директно се компенсират от приходите от работата на 1 блок, докато 2 още се строи. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ДОБАВИМ ПЕЧАЛБАТА ЗА 1г. от 405 милиона евро (виж Фин. Разч. - т.2)Цената пада на 6,781 милиарда евро.7. Прибавяме ВЕ1: Разходи - 0,169 439 милиарда.Крайната Цена след 6 години ДО КЛЮЧ става 6,95 милиарда евро.- Това е крайната цена - максимум максиморум (при заложената прогнозна инфлация), а не 10,35 милиарда от доклада! 8. Необходимите средства за проекта, на стр. 14 - първи вариант, трябва да заложим ИСТИНСКАТА обща цена 6,95 милиарда евро, от които заем - 4,17 (МАКАР, ЧЕ ГИ ИМАХМЕ В РЕЗЕРВА) и собствени - 2,78 милиарда. Привеждаме ги към сегашна стойност с използвания в доклада дисконт 8.23% и:- Получавате днешната стойност на проекта - равна на 4.53 милиарда евро -3,995 ЦЕНА и 0,535 милиарда ОСКЪПЯВАНЕ ОТ ЗАБАВЯНЕТО! До сега е построено за 1,39 милиарда евро или:- ЗА 4 ГОДИНИ СТРОЕЖ, ОСТАВАТ ЗА ДОПЛАЩАНЕ САМО 3,14 милиарда ЕВРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
naso_fr
преди 11 години
И това е вярно, в момента корумпираното ни правителство кара обикновения човек да носи тежестта на стимулите наложени от ЕС за ВЕИ.Освен че не искам АЕЦ, искам да мога сам да инвестирам и като частно лице да продавам ток на НЕК! Това ще срине монопола на ел. пазара.Да ама не.Ще ни скубят за ток както и с безумните ТЕЦ-ове. Нали от там пълнят партиини каси.Решението е просто:1. Не на енергията от АЕЦ-и2. да могат частните лица също да произвеждат и продават на НЕК (тъкмо сме вързани към мрежата, просто обръщаме тренда)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
Казаното в статията е вярно.Сметнете:* риск (от опериране на АЕЦ и на ВЕИ... без коментар), * възможност за раздробяване на инвестициите (АЕЦ се прави 1 път и много пари се събират, ВЕИ правиш колкото имаш пари за момента), * управление на отпадъци (АЕЦ имаш постоянно гориво in/out, ВЕИ имаш батерии)* диверсификация (АЕЦ ужас, ВЕИ от всякъде)и цените на сол. панелите и т.н. сега са изкуствено завишени в ЕС, за да се стимулират инвестициите, след години ще отпаднат.Е, АЕЦ НЕ ИСКАМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Protokol
преди 11 години
Може, може... И е възможно да се дадат много по-големи преференции за най-малките производители на зелена енергия - по начина който го правят в Австрия например. И тогава малкия човек щеше да плаща 30% по-малко вместо ПОВЕЧЕ - и то ВСЯКИ ден в следващите 15-20 г. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още