IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 октомври

07:45 | 03.10.12 г.
Преглед на печата за 3 октомври

По-голямата пица

в. Капитал Daily

Правителството ще изпълни обещанията си за по-високи пенсии и увеличение на някои заплати в публичната сфера, но няма да раздува планирания дефицит в бюджета за следващата година. Парите, нужни за поетите предизборно ангажименти, ще дойдат от повече приходи. Това сочат прогнозните в черновата на бюджет 2013, с която "Капитал Daily" разполага.

Очакванията на екипа на финансовия министър Симеон Дянков са през следващата година постъпленията да са с 1.75 млрд. лв. повече в сравнение с тази и те да дойдат основно от ДДС. При положение че очакванията за следващата година са икономиката отново да расте минимално, все още не е ясно на какво се базира оптимистичната прогноза и дали няма големи рискове тя да не се сбъдне.

По принцип повече приходи от косвения данък може да означават очаквания за по-висока инфлация, съживено потребление или повече внос. Ако прогнозата все пак се изпълни, държавата за пръв път ще надхвърли сумата на събраните приходи през предкризисната 2008 г.

Цената на промяната

в. Капитал Daily

Всички пенсионни фондове имат положителна доходност за последната година, а при повечето тя надминава 5%, показват изчисления на "Капитал Daily" на база данни от Комисията за финансов надзор (КФН). Най-висок е средният резултат на доброволните схеми – 6.33%, малко по-нисък е този в задължителните фондове (виж графиката). Реалната доходност е около 2%, тъй като за времето от август миналата година до август тази официалната инфлация според Националната статистика е 3.9%. Реална доходност е разликата между резултата на фондовете и инфлацията за периода.

По мнения на представители на пенсионните компании положителният доход в сектора като цяло има две причини – първата е вече приключената промяна в структурата на портфейлите, в резултат на което фондовете имат по-нисък риск при инвестициите си. Втората е относителното спокойствие на финансовите пазари в последните месеци, сравнено с резките покачвания и последвали спадове преди това. Става въпрос за пазарите, на които се търгува държавен и корпоративен дълг, а не фондовите борси за акции.

Храната изяде заплатата

в. Стандарт

Храната буквално изяжда заплатата на българина. 70 на сто от месечното възнаграждение заминава за пълнене на хладилника, оплакват се масово нашенците. Според разчетите им основните хранителни продукти са поскъпнали с близо 30% само за месец. "Месото и колбасите се повишиха с 1 лев за 20 дни. Свинското месо например е с 50 стотинки отгоре за килограм. Това означава, че всяка седмица има по 3-4% скок, смятат и търговците на едро. Според тях причината е, че има увеличение при изкупните цени за живо тегло. Производителите пък обясняват, че повишението се налага заради поскъпването на фуражите. Търговците обаче ги контрираха с факта, че новият фураж още не се използва.

Въпреки това търговци са категорични, че през зимата се очакват още поскъпвания, но с какви цени, не се ангажират да прогнозират. Според тях свинското със сигурност ще надхвърли 12 лева за килограм.

Кризата изяла 1 млрд. на общините

в. Стандарт

Близо един милиард лева собствени приходи  загубиха общините заради кризата. Тревожната сметка е на Националното сдружение на общините, което организира среща на кметовете от Пловдивска област с местни депутати. Бюджета за 2013 г. обсъдиха депутатите от ГЕРБ Константин Язов, Стефан Дедев, Величка Шопова, Зоя Георгиева и Димитър Лазаров, както и червените Захари Георгиев, Петър Мутафчиев и Милена Христова.

Постоянният дефицит в местните дейности е около 300 милиона лева. Заради недостиг на средства кметовете настояват в републиканския бюджет да се заложат повече пари за подпомагане на общините. За ремонт и поддържане на пътищата кметовете искат 86 млн. лева, за зимното поддържане и снегопочистване - 21 милиона. Това е почти двойно повече от миналата година.

Дават по-лесно до 100 бона от ЕС

в. Стандарт

Три пъти по-бързо ще се придвижват документите за европроекти на стойност до 100 000 лв. Правилата за кандидатстване за по-малки суми от Брюксел ще бъдат значително опростени. Това стана ясно след неформална работна среща на половината кабинет във Велинград през уикенда, на която е обсъждан бъдещият закон за средствата от Европейския съюз, научи "Стандарт". В първия вариант на обсъжданите текстове са вписани и по-големи права на бенефициентите като общини, ведомства и фирми.

Според проекта на нормативния акт те ще могат да обжалват решенията на водещите министерства по оперативните програми, както и да участват по-активно в контрола върху усвояването на средствата. В закона ще бъдат разписани и правила, по които да се случват проекти, които се финансират от повече от една оперативна програма. Този подход за първи път в Европа беше използван за финансиране на извеждането на децата от социалните домове и преместването им в защитени жилища през този програмен период.

Развиват пристанищата по Дунав с общ проект

в. Новинар

Девет пристанища на Дунав влизат в общ европейски проект „ДАХАР”, който цели тяхното развитие. Нашите портове в Лом и Силистра също са включени в програмата.

Това съобщи шефът на “Морска администрация" в Лом капитан Тони Тодоров. Избрани са пристанища също и от Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Хърватия и Сърбия, сред които Гюргево, Галац, Нови Сад и др. Идеята е да се изяснят перспективите за развитие на портовете и да се създаде обща стратегия за дейността им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още