IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП подкрепя АЕЦ Белене, но само като държавен проект

Референдум по електронен път е напълно невъзможно, смята Станишев

17:37 | 02.10.12 г. 2
БСП подкрепя АЕЦ Белене, но само като държавен проект

БСП са „за“ проекта „Белене“, но само при положение, че държавата държи 51% от собствеността. Така ще може да има гаранции, че гражданите ще имат изгода от строителството на атомната централа, коментира лидерът на партията Сергей Станишев.

„В противен случай ще се повтори случаят в двете „Марици“, обясни още той, визирайки ТЕЦ „Марица“ 1 и 3, които са частна собственост, но Националната електрическа компания (НЕК) е длъжна да купува ток от тях по договор.

За лидерът на БСП появата на частен инвеститор означава, че най-вероятно се готви сделка, която „ще налее големи пари в частни компании и в джобовете на тези, които готвят сделката“.

От БСП коментираха и идеята, лансирана от премиера Бойко Борисов, за провеждане на референдум по електронен път с думите, че това е напълно невъзможно.

Съмнение, че администрацията ще успее да се подготви в необходимия срок, по-рано днес изказа и президентът Росен Плевнелиев.

Според министъра на икономиката Делян Добрев обаче вече имаме достатъчно натрупан опит при преброяването на населението в началото на 2011 година, а и с гласуване по електронен път ще бъдат спестени средства.

Провеждането на референдум по въпроса за бъдещето на втората атомна централа у нас ще коства около 40 млн. лева.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Цитат: БСП са за проекта Белене, но само при положение, че държавата държи 51% от собствеността. Така ще може да има гаранции, че гражданите ще имат изгода от строителството на атомната централа, коментира лидерът на партията Сергей Станишев."Гражданите НЯМА да имат изгода от Белене. Е с изключение на НЯКОЙ от тях, на които останалите ще гарантират изгодата / лесна , сигурна пара и липса на риск /. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Werter
преди 11 години
Цитат: БСП са за проекта Белене, но само при положение, че държавата държи 51% от собствеността. Така ще може да има гаранции, че гражданите ще имат изгода от строителството на атомната централа, коментира лидерът на партията Сергей Станишев."Но и цялата загуба ще си е наша, нали? И сега се чудим къде да изнесем енергията и Козлодуъ продава навън повече от половината енергия за няколко цента, а след 5-8 години докато другите добиват евтина енергия от шистов газ и ВЕИч ние ще се чудим къде да си на*укаме скъпата енергия от Белене, като вече ще сме закопали 4-5 милиарда евро (т.е. нашите 51%).Хайде БСП да тегли един кредит и да си я направи любимата централа, а ние по-добре да модернизираме тази държава за децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още