IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът се съмнява в готовността за електронен вот за референдума за АЕЦ Белене

Държавният глава призова към парламентарен дебат, но на експертно, а не на политическо ниво

16:53 | 02.10.12 г. 5
Президентът се съмнява в готовността за електронен вот за референдума за АЕЦ Белене

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя възможността за провеждане на електронно гласуване на предстоящия референдум за АЕЦ "Белене", но изразява съмнение дали ще има готовност то да бъде въведено в рамките на законовия срок от три месеца до провеждане на допитването, предаде БТА.

"Това е много добра идея, но дали сме готови? На този въпрос трябва да отговори изпълнителната власт. Много ще се радвам, ако имаме такава готовност, лично аз се съмнявам, че ще имаме готовност толкова скоро, но си го пожелавам, подкрепям го от все сърце и искам да стане", заяви Плевнелиев.

По думите на президента е крайно време хората в България да разберат за какво се харчат милиардите в енергетиката, на база на какви калкулации, решения и договори и затова ще помогне електронното гласуване. "Надявам се, че България ще бъде все по-успешна и все по-богата, но за целта няма да мине без електронно правителство и електронно гласуване". 

На въпрос дали не се опасява, че дебатът за АЕЦ „Белене“ ще се превърне в предизборна кампания, Росен Плевнелиев коментира, че много зависи от политическите партии как ще проведат референдума и дебата. Държавният глава призова към парламентарен дебат по въпроса, но на експертно, а не на политическо ниво.

“Ако бях на тяхно място, нямаше да играя играта така, както досега сме я играли - политическо противопоставяне, този срещу онзи, енергетиката трябва да ни обединява, цената в енергетиката я плаща следващото поколение на България и ако те искат българите да гласуват за тях, само ще спечелят, ако направят истински дебат в парламента, а не го политизират”, заяви президентът.

Вчера премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Делян Добрев обявиха, че ще внесат предложение за отлагане на преговорите с кандидат-инвеститора "Глобал Пауър Консорциум" до провеждане на референдум.

Премиерът посочи, че референдумът трябва да се проведе максимално бързо и дебатът трябва да е експертен в парламента. Той заяви, че системата за електронно гласуване може да се тества и така вотът да излезе по-евтин.

В момента предложението за промяна в Изборния кодекс, която да позволи на парламентарните избори да се гласува по интернет, е прието само на първо четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Да питаме Свищовлий, Онуфрий, Клавдий и другий налий? Абе, хора, що не се осъзнаете? Вижте си първо правописа, после давайте акъл кое как щяло да бъдиЙ.Тъйй.По референдума: Неговото провеждане не намалява никакви други шансове толкова, колкото масово да се злоупотребява с "мнението на гражданите", което не е изказано. И не ми пука че били узнали, как мисля аз - никога не съм го крил. Сега, ако *** от страх, че някой щял да научи, какво искате, май не заслужавате да живеете, скъпи съграждани.По-здрав на всички,Бате ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Ти шегуваш ли се???...право на избор???...кога някой е питал българите какво искат???...това е геополитика приятелю, за такива обекти се решава далеч от границите БГ и решенията винаги са против интересите на БГ. Я попитай Свищовлий дето от време оно реват против АЕЦа дето ще е под носа им само на 6-7км въздушна линия дали са съгласни????...но кой ги чува????...а и кой си мисли че тези хора ще гласуват "за" АЕЦ?????...ако все пак го започнат (щото май вече са го решили), това ще е най-убийствения проект за БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Аз пък искам да се гласува електронно ! Или по точно - да имам право на избор ! Защото в момента такъв не съществува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Съгласен съм! Изобщо електронното гласуване те лишава от правото на тайна на вота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Аз електронно няма да гласувам. Това от сега трябва да се знае. Ти да си въвеждаш личните данни и след това да се знае кой как е гласувал - не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още