IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" ще поиска преизчисляване на пенсиите по единна формула

Синдикатът не приема диференцираното увеличение на парите за старост, заложено в проектобюджета за 2013 г.

15:53 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
КТ "Подкрепа" ще поиска преизчисляване на пенсиите по единна формула

Синдикалната организация КТ "Подкрепа" отхвърля предложения от правителството механизъм за диференцирано повишаване на пенсиите от 1-и април, който предвижда различен процент на увеличение в зависимост от годината на пенсионирането. Експертите на конфедерацията определят този метод като несправедлив и недопустим.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" и бивш управител на НОИ Николай Николов поясни за Investor.bg, че е недопустимо пенсиите, които са изчислени по една формула с едни и същи индивидуални коефициенти за осигурителен стаж, да се различават по размер, който да зависи от годината на отпускането им. „Този метод деформира пенсиите, заобикаля единната формула при формирането им и не отчита индивидуалния принос с осигурителната система“, посочи Николов. 

Затова от конфедерацията ще настояват за преизчисляване на всички пенсии от 1 април догодина по единната формула, която използва за база средния осигурителен доход за съответната година.

КТ "Подкрепа" възразява и срещу предложението на управляващите да индексират пенсиите по хармонизираната инфлация за периода от 2009 г. досега, тъй като тя е по-ниска от официалната. Синдикатът ще настоява при индексацията на пенсиите да се използва инфлацията, която се трупа в малката потребителска кошница, която най-добре отчита поскъпването на основните хранителни стоки.

Не се приема и планираното замразяване на обезщетенията и помощите при майчинство и при отглеждането на деца, като се смята, че те трябва да растат даже по-динамично от пенсиите.

Николай Николов смята, че е наложително да се увеличи и минималният размер на обезщетението за безработица в зависимост от ръста на инфлацията след 2009 година.

Предложенията ще бъдат внесени в Надзорния съвет на НОИ веднага, след като проектът за бюджет на ДОО бъде предоставен на социалните партньори.

Припомняме, че в началото на август две работодателски организации също обявиха диференцирания подход към пенсиите като несправедлив и обиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още