IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 октомври

07:29 | 01.10.12 г.
Преглед на печата за 1 октомври

България остава без транзитни такси от "Южен поток" за 15 години

в. Капитал Daily

България ще плати символичен дял за своето участие в "Южен поток", а в замяна на това страната ни няма да получава транзитни такси през първите 15 години. Средствата за изграждането на проекта ще бъдат осигурени със заем от Русия.

България няма да плати целия си дял от собствения капитал на проектната кампания, равняващ се на 900 млн. лв., тъй като страната не разполага с толкова пари, каза министърът на икономиката Делян Добрев. Затова при последната визита на представители на "Газпром" в България сме се споразумели нашето участие да е символично, уточни министърът.

Общата стойност на проекта на българска територия е 3 млрд. евро. Досега похарченото от проектната компания "Южен поток" за българската част, в която акционер е Българският енергиен холдинг, е около 12 млн. евро.

Банковите тайни под натиск

в. Капитал Daily

Поредната редакция на закона срещу изпирането на пари, която правителството прави, срещна съпротива на корпоративния сектор, като този път недоволство изразяват и Българска народна банка, и Асоциацията на банките в България (АББ).

Най-спорно се оказа улеснението агенти на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да събират банкови документи за целите на проверките, които правят. То е заложено с допълнение в чл. 17, ал. 8, където се добавя следното изречение: "Предоставянето на документи, сведения и друга информация не може да се отказва или ограничава по съображения за служебна, банкова или търговска тайна."


Кандидат за АЕЦ "Белене" е глобен за опит за измама в Италия

в. Капитал Daily

Арун Савкур - един от двамата представители на Quantum Group, основен участник в появилия се потенциален инвеститор за АЕЦ "Белене" Global Power Consortium, е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация.

В България индиецът, работещ в Ню Йорк, участва в срещата за "Белене" миналата седмица в парламента заедно със собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, като двамата бяха представени пред депутатите от енергийния министър Делян Добрев.

Според публикации в италианската преса Савкур е бил глобен с 300 000 евро и прокуратурата е предложила да му бъдат повдигнати обвинения за това, че е излъгал, че се интересува от приватизацията на авиокомпания "Алиталия" през 2007 г.


АЕЦ "Белене" частна само след конкурс

в. Стандарт

Проектът АЕЦ "Белене" ще бъде частен само след проведен конкурс. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Еconomymagazine. По думите му оценката на активите е трябвало да бъде направена още през  през 2004 г. Това обаче не било направено, за да може НЕК да носи финансовите ангажименти, независимо какво ще се случи с проекта.



Министърът заяви, че се надява другата седмица да получи отговор относно питането, което е отправил към департамента по енергетика на САЩ за инвеститора. Добрев посочи, че не вижда причина кандидат-купувачът да навреди на инвестиционния имидж на страната ни, ако не се окаже достатъчно сериозен.

Над 1000 бизнесмени са разследвани за необявен фалит

в. Сега

Прокуратурата е разследвала в последните две години и половина над 1000 бизнесмени, които не са обявили в едномесечен срок в съда, че са неплатежоспособни, показва справка, изготвена за "Сега". Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лв. за управител на търговско дружество или кооперация, ако в рамките на 30 дни от спиране на плащанията не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност.

През 2010 г. досъдебните производства са били 419, но до съда са стигнали само 236 срещу 245 лица. От тях осъдени и санкционирани са 203-ма, с влязла в сила присъда са 153-ма души.

Държавата бетонира със закон скъпите горива за резерва

в. Сега

Държавата възнамерява да бетонира със закон високите цени на горивата, купувани от Държавния резерв. Занапред агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще бъде официално задължена да се запасява само със зимен бензин и дизел, които струват по-скъпо. В последните години единствен изпълнител на тези поръчки е "Лукойл Нефтохим Бургас", която като единствен производител може по-лесно да предлага зимни горива и извън зимния сезон.

Това става ясно от внесения в парламента нов законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти. Проектът, писан от ведомството на Цветан Цветанов, официално цели да въведе изискванията на европейска директива, но съдържа и промени, които отсъстват от официалните мотиви.

Фермерите не проявяват интерес към биоземеделието

в. Сега

Въпреки милионите за биоземеделие, които е отредила ЕК за България, едва 0.5% от обработваемата земя у нас реално се използва за отглеждането на екологично чисти култури. България може да се "похвали" със 161 регистрирани биосвине, около 7000 биоовце и нито една биокрава, докато в Полша например те са почти 20 000. Това показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Регистрираните биоговеда пък са по-малко от 1000, докато в Естония те са 22 500.

Зле се представят и преработвателите, които през 2010 г. са били по-малко от 30. Миналата година страната ни е произвела само 144 тона биосирене, за разлика от Полша, която се е отчела с 1200 тона.

Животновъдите ще получават по 200 лв. на крава

в. Новинар

Субсидията на животновъдите на глава на добитък ще бъде увеличена. Това съобщи в сопотското село Анево министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Причината за предприетото увеличение е заради рекордно скъпите фуражи, както и цената на млечните продукти.

По думите на ресорния министър това е едно голямо увеличение и вече е влязло като разчети. След като се приеме това животновъдите ще получават за овце вместо 29 - 41 лв. и за крави – от 150 на 200 лв., като увеличенията започват да се разплащат след средата на октомври.

Проучват три нови находища за газ

в. Новинар

За местния добив на природен газ се проучват нови три находища, които са доказали наличието си на горивото - Галата и Калиакра, както и находището в плевенското село Девенци, което се очаква да започне да добива газ още следващата година.

Това обясни Кирил Темелков, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз” в комплекс „Златни пясъци” при представяне на десетгодишен план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България, цитиран от Фокус.

Рекламата на туризма под шапката на Добрев

в. Стандарт

Парите за реклама на туризма минават към Министерство на икономиката. Това ще стане през следващия програмен период като средствата ще бъдат преместени от програма "Регионално развитие" на строителното ведомство в ОП "Конкурентноспособност".

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във Варна. За развитие на културно-историческия туризъм трябват много пари. В Министерството на културата за разкопки тази година има 800 хиляди лева, припомни Добрев.

Той отново посочи идеята да се отделят 20% от концесионните такси от подземните богатства за специален фонд за културно-историческото наследство. По разчетите му тези 20% са 20 милиона лева.

Европа дава 100 милиона евро за Дунавската стратегия

в. Стандарт

Европейската комисия планира да пренасочи от други програми 100 млн. евро за финансиране на проектите по Дунавската стратегия. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Мария Габриел в Свищов.

Там се провежда кръгла маса в рамките на обществения дебат „Дунавската стратегия – възможност да градим регионите в Европа“. Партньори на инициативата са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и фондация „Ханс Зайдел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още