IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните системи в ЕС няма да се уеднаквят в близко бъдеще

Европарламентът ще наблюдава България под лупа за спазването на минимални нива на социална защита

17:48 | 27.09.12 г. 2
Пенсионните системи в ЕС няма да се уеднаквят в близко бъдеще

В следващите десетилетия всички страни членки на Европейския съюз трябва активно да работят по въпроса с преносимостта на пенсионните права на емигрантите, което ще реши голяма част от проблемите на пенсионните системи в Европа.

Това заяви председателят на Комисията по заетостта и социалните въпроси в Европейския парламент Перванш Берес. Тя е на двудневно посещение в България, за да се запознае с пенсионната система в България.

На провелия се днес форуч експертите от комисията посочиха, че в близко бъдеще не се очертава формирането на единна пенсионна система, валидна за всички държави членки на Европейския съюз. Причината е в огромните различия на отделните модели за пенсиониране. В този смисъл единственото решение е през този период да се работи по преносимостта на пенсионните права. 

Берес посочи, че пенсионните системи в Евросъюза изживяват критичен момент. В момента една от най-оживените дискусии, която се води в Европейския парламент, е свързана с ускоряването на процеса на пренасяне на пенсионните права на работещите от една държава в друга. „В близко бъдеще пенсионните системи няма да могат да се уеднаквят, но въпреки това не трябва да се позволява неравнопоставеност между отделните системи“.

Експертите от комисията дадоха за пример огромните различия, които съществуват между размера на пенсиите в някои държави и на заплатите в други. Сега в някои  държави от ЕС пенсиите са по-високи, отколкото заплатите в други. И това е само един от примерите за неравнопоставеност, който трябва да бъде преодолян, смятат от Комисията по заетостта и социалните въпроси в ЕП.

Представителите на европарламента посочиха, че България ще бъде наблюдавана под лупа, за да се следи спазването на минималните нива на социална защита, в това число равнището на пенсиите, на обезщетенията за безработица и необходимостта от равнопоставеност между половете. Всички тези фактори стоят в основата на успешен социален модел, коментираха евроекспертите.

Тяхната основна критика към нашата страна беше, че не би могло в условията на единен европейски пазар и свободно движение на хора, българските власти да не се погрижат за преносимостта на правата на работещите. Няма как чужденец, който е работил в България, например пет години, да ги загуби като трудов и осигурителен стаж, обобщи Перванш Берес. В тази връзка тя посочи, че част от проблемите трябва да търсят решение на европейско ниво, а други - да са национален приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Само сопа от Европа, ще ни вкара в правия път! Сами с местните ФЕОДАЛИ трудно ще се преборим. :))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Досегашния пенсионен модел в бъдеще трудно ще работи. Това трябва да се обясни на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още