IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: България ще диверсифицира енергийните си доставки до 3-4 години

Най-големите възможности за разнообразяване на газовите доставки се крият в залежите в Черно море, каза премиерът пред Euronews

10:08 | 27.09.12 г. 9
Б. Борисов: България ще диверсифицира енергийните си доставки до 3-4 години

България ще успее да диверсифицира енергийните си доставки в рамките на три-четири години. Това коментира премиерът Бойко Борисов в интервю за Euronews.

Борисов посочи, че страната ни си е научила урока от газовата криза от 2009 г., когато Русия прекъсна доставките на синьо гориво за Украйна, и вече напредва с изграждането на междусистемните газови връзки със съседните ни държави.

Той обаче подчерта, че най-големите възможности България да диверсифицира газовите доставки се крият в залежите в Черно море.

Борисов посочи, че България разчита и на проектогазопроводите Набуко и Южен поток за диверсифицирането на газовите доставки.

„По отношение на проекта Набуко България е направила всичко възможно: парламентът одобри изграждането му, подписали сме всички документи, които се изискват, и още утре можем да започнем строителните работи, ако е необходимо. Очаквам с нетърпение старта на проекта Набуко“, коментира премиерът.

Що се отнася до гръцката криза, Бойко Борисов каза, че Европейската комисия се е отнесла строго към България и Румъния, а е била по-толерантна към Гърция. „Сега всички страдаме заради тази толерантност“, коментира той.

„Бюджетният ни дефицит в момента е 1,2%, дългът е около 14%, инфлацията е нула. Единствените европейски държави с икономически показатели, близки до тези на България, са Дания и Финландия“, коментира Борисов.

Той обаче смята, че „не е справедливо най-бедните страни от Европейския съюз да се присъединят към еврозоната сега и да плащат за нации с небрежно поведение“.

„Въпреки че България отговаря на критериите от Маастрихт и заедно с Германия прие процедурите за намаляване на дефицита, други страни не са в съответствие с тези критерии. Защо е така?“, коментира той.

Според Борисов България се справя много по-добре в сравнение с други европейски държави с борбата с корупцията и организираната престъпност. „Престъпните босове са или в ареста, или се издирват с Червена бюлетина“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хаааахахаха! Младеж, аз съм затворен, по-скоро тъжен човек, но ти успяваш често да ме разсмееш!Би ли обяснил кой и как точно те изнудва с цените на газа? Не е ли същият, който ти извива ръцете с цените на бензина, тока, хляба, месото... Я разкажи на публиката кои ще са тези самарянски настроени доставчици на природен газ, които ще ти продават газ под 0.0316 евро/КВч, колкото плаща индустрията в момента в България, като пак в момента в Дания плащат 0.0910, в Швеция 0.0647, в Словения 0.0509 и пр. Само в Румъния са с по-ниска цена по незнайни, вероятно данъчно-акцизни причини.Ето, разгледай тук цените, виж ги и за бита и ни разкажи как точно и кой, с какви мотиви и икономическа логика ще ти дава по-евтин газ:http://***.energy.eu/#Industrial-GasХайде, изкажи се с аргументи, а не с юношески плам (to put it mildly), за да не кажа истинската дума, че е грозна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Поне се стартира реализацията на междусистемните газови връзки с Гърция, Турция и Румъния и започнаха първите сериозни проучвания у нас за нефт и газ на голяма дълбочина. Поне това заслужава похвала. Другите десни колкото и да лаеха не знам защо не направиха нищо по тези 2 теми.Не знам дали за 3-4 г. но със сигурност след 5-7 години никой повече няма да ни изнудва с цени и инфлационни индекси за газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Всички са се вторачили в държавата майка , която ще дойде и ще "оправи" всички ! Чакайте да дойдат държавниците да Ви "оправят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Мдааа, някой скоро писа тук "..БГ ще е богата когато Българите са богати..." и съм съгласен разбира се. Но, първо имаме политици, не държавници, а те не влизат в числото - Българи. Второ, това, че политиците ще станат богати не означава БГ. Трето, безспорно никой поотделно не може да пребори системата. Четвърто, от 1, 2 и трето се налага извода кой и как. Иначе КОЙ ще разбере, че НЯКОЙ не е доволен от статуквото. Да, понякога се правят стъпки в правилна посока, но са малки, и мъчителни...А, и друго ако добре тренираното магаре не хвърли къч, кой от къде се завърти, все ще го яха. Било то каубой, било мужик, било византиец или макарончо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Относно енергийната диверсификация, в момента това са празни приказки. Газът и нефта са изцяло руски. Плащаме една от най-високите цени за тях в Европа. Дори нещо да се изкопае в Черно море, договорите са такива, че страната ще получи едни трухи, а политиците дали концесиите ще загладят косъм. Ще се изприказват куп приказки, но народа ще си остане пак беден и мизерен. Не се залъгвайте. А за проектите Набуко итн. ... дори да се реализират и минат през нас, да не мислите, че ще потече безплатно гориво за нас ***?! Пак ще загладят косъм тези във властта, защото са подписали споразуменията по проекта. Големите проекти са идеалната възможност за отклоняване на парички в черните партийни каси или в джобовете на богоизбраните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
amanotumnici
преди 11 години
С увеличението на горивата, тока, парното, месото ... нормално е някой от ранга на ББ да сметне инфлацията нула процента. Докато съобщава тази новина е хубаво да си сложи онази шапка-***, синия пуловер върху ризата и бутонките. Така външният му вид ще е в унисон с приказките му.Важно е, не какво се казва, а какво мисли народа. Все продължавам да си задавам въпроса - народът *** ли е или не, и ако е ... докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Правителството прави много за енергийната диверсификация, за разлика от предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
"Според Борисов България се справя много по-добре в сравнение с други европейски държави с борбата с корупцията и организираната престъпност. Престъпните босове са или в ареста, или се издирват с Червена бюлетина, коментира той."Някои с червена, други с лилава. Който още не е чул, може да потърси в Гугъл информация за Тео Интернешънъл. Ако има неверници, лесно може да се провери откъде точно идва въпросната информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
EagleEye
преди 11 години
тая инфлация от 0% да я разправя на баба си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още