IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 септември

07:45 | 27.09.12 г.
Преглед на печата за 27 септември

Топло сбогуване

в. Капитал Daily

По малко от две години след като придоби пълен контрол в "Топлофикация - Русе", руската компания "Мечел" реши да се раздели с нея. Решението е на съвета на директорите и е част от план за преструктуриране на дружеството за покриване на дълговете му, което включва продажба на активи и в други държави, става ясно от съобщение на сайта му.

Сделката трябва бъде една от големите в енергийния сектор в България за последните години, освен ако собственикът не предпочете да продава на символична цена, за да ускори освобождаването от дългове. Такива очаквания има сред някои руски анализатори, но без да посочват конкретни активи.

През 2007 г. "Мечел" купи 49% от топлофикацията от словенската HSE, а исканата минимална цена беше поне 42 млн. евро. През ноември 2010 г. руснаците поеха пълен контрол, като взеха и останалите 51%. Според съобщение пак на словенците тогава за дела са били платени 52 млн. евро, което прави за цялата сделка над 90 млн. евро.

Като бягане с препятствия

в. Капитал Daily

Безспорните инвестиционни предимства на България като ниските данъци и фиксирания валутен курс като че ли все по-трудно компенсират нерешаваните с години проблеми като корупцията и мудната администрация. Над една трета от германските фирми в страната не биха инвестирали отново, показват резултатите от проведената наскоро анкета от Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Нещо повече, делът на разочарованите инвеститори нараства спрямо предходните години. "Просто проблемите се наслагват и като вземем и кризата в България, това е причината", каза главният управител на камарата Митко Василев.

Това, което прави оценката особено тревожна, е, че тя идва от водещия търговски партньор на България и един от ключовите инвеститори в страната. Въпреки това разговорите с представители на германските инвеститори показват, че неизползвани резерви за бизнес има. Като се добави и фактът, че за Германия кризата е практически преодоляна, тясната обвързаност на двете икономики може да се окаже шанс за България.

60% от българите очакват нечестни избори

в. Сега

Песимизмът спрямо родната политическа система е ударил нов връх, показва проучване на Института за социални изследвания и маркетинг, според което 60% от българите очакват манипулации и на парламентарния вот следващата година. Изследването засяга политическите нагласи на хората и рейтинга на основните политически фигури в началото на есенния сезон. "За хората има ясно отделяне на една политическа клика, която не се грижи за техните интереси", посочи социологът Давид Кюранов.

И цитира данни, според които 64% от интервюираните смятат, че правителството днес облагодетелства близки до него бизнес монополи, а само 22% вярват, че бизнесът може да се развива в България в конкурентна среда. Всеки трети счита, че политиците като цяло работят само за своята собствена изгода, а над половината декларират, че няма партия, която да защитава техните интереси. Гражданите чувстват, че нищо не зависи от тях, изтъкна Кюранов и посочи, че цели 68% смятат, че няма как да повлияят на властта.

Лекарствата поскъпнали заради управленски недомислици

в. Сега

След близо половин година работа комисията, сформирана от парламента да разследва поскъпването на лекарствата, излезе с общоизвестни изводи. Прехвърлянето на онколекарствата от здравното министерство към НЗОК през 2010 г., без на касата да се даде законова възможност да договаря отстъпки за тях, е сред основните причини за ръста на цените, сочи докладът на комисията, представен вчера в парламента.

Според експертите, водени от депутата от ГЕРБ Галина Милева, "процесът по прехвърлянето на лекарствата нормативно е недообмислен", което е довело до "значителна загуба на публичен ресурс". Причината е, че здравното министерство правеше търгове за лекарствата и на тях постигаше по-ниски цени от пределните. НЗОК обаче плаща по т.нар. позитивен списък, в който препаратите са на пределно допустимите си цени.

“Топлофикация” даде 14 млн. лева за ремонти

в. Стандарт

14 млн. лв. е вложила "Топлофикация София" в ремонти по одобрена от Столична община инвестиционна програма за 2012 г. Това съобщи шефът на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от www.economymagazine.bg. С парите са подмени 37 км топлопроводи, което е с 5 км повече от планираното, заяви Цветанов. Рехабилитирането на топлопреносната мрежа беше наложително, за да бъдат намалени авариите, обясни той. Някои ремонти се забавили заради непредвидени проблеми. В жк "Мотописта" се наложило да се изгради ново трасе на тръбите, тъй като старите се оказали под гаражи, строени през 1989 г.

Край на тайните сделки с имоти

в. Стандарт

Ако имате къща или апартамент в чужбина и решите да го продадете, защото ви трябват пари или искате да си купите по-голям имот, родните данъчни веднага ще разберат. А ако официалните ви доходи не позволяват придобиването на имот в чужбина, веднага ще ви бъде направена ревизия. Това ще стане благодарение на промените в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които вече са приети от парламента на първо четене. Промените се правят във връзка с нова европейска директива, каза за Радио "Фокус" Людмила Петкова, шеф на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Директивата определя задължителна информация, която страните от ЕС ще си обменят.

Спират тролеите в Пловдив

в. Новинар

Пловдив остава без тролеи. До три дни окончателно ще бъде спрян тролейбусният транспорт в Пловдив, съобщи вчера зам.-кметът по транспорта Александър Държиков.

Общината е изпратила официално писмо за прекратяване на договора до мажоритарния собственик на превозвача „Градски транспорт” Ангел Батаклиев и действието му влиза в сила веднага.

Руснаците купили имоти за 5 млрд. евро по морето

в. Новинар

Руснаците са инвестирали крупната сума от 5 млрд. евро в имоти по родното Черноморие. Собственици на апартаменти и къщи по крайбрежието у нас са общо 110 000 граждани на Русия, пише чуждестранното електронно издание „Инфокс”. Данни на статистиката показват, че толкова голяма сума не е инвестирана в друга сфера на икономиката.

Средно 50 000 евро струват апартаментите на морето, купувани от руснаците. Те са се интересували от жилища у нас не само преди 2008 г. В кризата руснаците са били най-активните купувачи, докато останалите чуждестранни инвеститори са спрели да влагат средства за имоти у нас, съобщава още руското издание. В последните четири години реални сделки се сключват само с граждани на Русия, обясняват от бранша. Не само като инвеститори, а и като туристи руснаците са най-активни у нас. И тази година те бяха най-многобройните гости на комплексите по Черноморието ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още