IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Ветото върху строежа на АЕЦ "Белене" ще отпадне, ако получим изгодна оферта

Investor.bg ви предлага някои от първите коментари по темата за възобновяване на проекта „Белене“

18:03 | 26.09.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Ветото върху строежа на АЕЦ "Белене" ще отпадне, ако получим изгодна оферта

Иван Генов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“

Силно подкрепям решението на управляващите, защото единствената алтернатива за производството на евтина енергия за България е ядрената. През последните месеци се наслушахме на различни становища за това колко скъпо било да се изгради АЕЦ „Белене“ или седми блок на площадката на сегашната централа.

Никой обаче не оценява бързата възвращаемост на тези инвестиции. Защото ядрената енергия остава най-евтиното и сигурно гориво.

Ще ви дам за пример инвестициите, които направихме в АЕЦ „Козлодуй“ за периода от 2001 до 2006 г. Тогава за модернизация инвестирахме близо 1 млрд. лв., но това изобщо не се усети от потребителите.

Животът на ядрените реактори е за 60 години, затова и сегашната инвестиция е от огромно значение за страната, защото ще осигури енергийните потребности до края на века.

Петко Ковачев, партия „Зелените“

Проектът за АЕЦ „Белене“ не може да остане чисто частен. Въпросът е какви ще бъдат държавните гаранции за неговото изпълнение, тъй като подобни инвестиции се определят като едни от най-рисковите от банките.

Според мен решението на кабинета е и своеобразен опит за реабилитация на бившия американски посланик Джеймс Уорлик, който се провали с лобистките си намерения да доведе американски инвестиции за проучването за шистов газ.

Въпросът е дали в бъдеще освен американски инвеститори в проекта няма да се включат и руски компании.

Проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, енергиен експерт, преподавател във Варненския свободен университет.

Опасявам се, че при темата за АЕЦ „Белене“ политическото говорене заглуши основния въпрос, а именно не дали това е частен или държавен проект, а дали е ефективен. След днешната информация за наличието на инвеститорски интерес към строежа на втората ядрена централа е време да си зададем големият въпрос защо правителството разгласяваше при отказа си от проекта през март, че нямаме нужда от него. Или цялата сага беше, за да се оттегли руската компания и да дойде американска?

Според мен това е конюнктурна позиция на сегашното правителство. Винаги съм твърдяла, че България е зона на геополитически интереси между Русия и САЩ и в резултат на това днес виждаме стремежът на американски фирми за овладяване на българския енергиен пазар. Нека си припомним, че миналата седмица беше оповестено, че друга американска компания „Уестингхаус“ ще прави проучване за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Нека си припомним и сагата около американската „Шеврон“ и шистовия газ в края на миналата година.

АЕЦ „Белене“ може да се осъществи, но не като изцяло частен проект. Това е опасно за страната ни. Ако проектът се реализира от американски частен инвеститор, то ние залагаме „атомна бомба“ за България.

Убедена съм, че България трябва да има втора атомна централа, и то с държавно участие, защото ще осигури евтина енергия и икономическа ефективност. Освен това всички държави около нас – Румъния и Турция, например, строят атомни централи. А в България всеки мащабен проект се гледа през призмата на американските интереси. Моята позиция е, че исторически погледнато България винаги е оцелявала, когато е балансирала между Великите сили. Държавният интерес се защитава само в търсене на баланса.

Затова се надявам на поне две неща. Първо, че това е поредната информационна бомба на министър Добрев и на това правителство и второ, че оставаме в рамките на политическото говорене, защото в друг случай тези действия могат да са пагубни за националната политика.

Румен Овчаров от левицата коментира, че появата на инвеститор показва, че проектът е изключително изгоден и има пазар за електроенергията. Колегата му Петър Курумбашев поиска правителството да заяви какъв дял от централата може да си позволим, а не да чакаме инвеститорът да каже колко може да ни даде.

Рамадан Аталай от ДПС приветства факта, че пред депутатите се представя инвеститор за АЕЦ "Белене", но според него министърът на икономиката е трябвало да се срещне с него преди това. Всичко беше представено като една идея, която не е оформена и в писмен вид, смята той.

* Допълнена към 19.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Забележете всички тези хора които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор /с малки, но забележителни изключения/ разчитат да вземат своето в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите. В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта Белене в бъдеще време винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират държавната патерица е винаги наблизо." И.Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е това е така , защото никой не схваща елементарния факт че като си решил да строиш АЕЦ ставаш заложник - на човека с технологията , на човека с парите и т.н. . Нали това все пак не са 50-100 собственика с ФЕЦ на който можеш да им сваляш цената когато си поискаш ? Нито собственици на ТЕЦ на който също ти като единствен купувач можеш да им кажеш че тази година ще им плащаш за студен резерв ? При АЕЦ си 100 % зависим :) а не независим както много хора си мислят . Моите уважения - много точно си описал проблема . Строим Белене и денацификацията в голяма степен отива на кино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
БОКО, Бъди честен... ТА, КАКТО КАЗАХ, КОГАТО ТУК БЕШЕ ХИЛАРИ - Признай, че газовия "балон" НАБУКО" се спука... - ГАЗ НЯМА...!!! - НО, И ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА ЗАБРАВИМ..., защото ИДВА РУСКИЯ ГАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК, КОЙТО ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАХРАНВА И НАБУКО!!!- Кажи си Боко - Когато Путин беше тука нали го пита Що така скъпа газта за нас, и той рече съвсем точно На границата край Русе ви я продаваме 4 пъти по евтино от цената на която достига до крайният Ви потребител, това си е ваш проблем ЗАТОВА ХИЛАРИ КЛИНТЪН ТИ ЗАПОВЯДА - БОКО НА БЕГОМ, ПРИ ПУТИН И ПОДПИСВАШ ЗА:1. ... ГАЗОПРОВОДИТЕ НАБУКО И ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СЛЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ... И ДА СЕ ПЪЛНЯТ С РУСКИ ГАЗ, ОТ ЮЖЕН ПОКОК, ЗА Д А СЕ ЗАОБИКОЛИ, ОСВЕН УКРАЙНА И ТУРЦИЯ!!!2. Да се строи АЕЦ-Белене, НО ВМЕСТО С БЪЛГАРСКИ ПАРИ, СЪС СЕДЕМТЕ МИЛИАРДА ДОЛАРА НА АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД!!! - ЗАТОВА ПЪРВОНАЧАЛНО ИЗЛЪЖИ НЕЩО ПРИМЕРНО ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА В БЕЛЕНЕ ИЛИ СЕДМИ БЛОК В КОЗЛУДУЙ"- КОЛКО ПРОСТО И ПРЕДВИДИМО Е ВСИЧКО - ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА НИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ АМЕРИКАНСКИ, ЧЕШКИ И АВСТРИЙСКИ ПЕНСИОНЕРИ, А БЪЛГАРСКИТЕ - ЩЕ ДАХАТ СУПАТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Не знам човек, интелектуалното ниво напоследък е ниско, та ниско. Просто съм поразен от простотията на нашия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
малеее, колко си прав.... Точно в 10-ката, поздравления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Абе никой ли не зацепва елементарният факт, че когато се построи мощна енергийна мощност с над 50% участие на чужд собственик, и когато тази мощност стане основна след спирането на действащите реактори на АЕЦ Козлодуй, този чуст собственик ще може да ни изнудва с цената на тока, защото ще ни е хванал за гушите? "Или ще плащате яко, или ще стоите на тъмно" - така ще ни каже !!! Колко *** трябва да си, за да не осъзнаваш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivel
преди 11 години
Май на някои хора започна дам пари под ***, в началото бяха толкова категорични не може да ни осъдят ама явно са ходили на юридическа консултация и сега спасяват задиците. На мен лично този фарс ми прилича на американската помощ за България по Жельово време със заразена царевица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 11 години
Най-накрая да се съглася с теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Лично аз бих се съгласил да има "Белене", но само ако се построи от немски, френски или американски инвеститор. Време е да се отърсим от руската енергийна зависимост. Единственото притеснително нещо е, на каква цена, след това, ще продава тока новата централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още