IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиенти на "Топлофикация София" дължат 265 млн. лв. на дружеството

Задълженията на абонатите са над два пъти повече от дълга на топлофикацията към "Булгаргаз"

17:17 | 26.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Клиенти на "Топлофикация София" дължат 265 млн. лв. на дружеството

Около 265 млн лв. са просрочените задължения на клиенти към "Топлофикация София", съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от БТА.

По-голямата част от натрупания дълг към топлофикационната компания е на битови абонати, поясни той.

Същевременно дългът на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ е намалял до 124 млн. лева.

Издължаването към държавния газов доставчик е приоритет за топлофикационното дружество, като за целта се използват всички постъпления от клиенти, обясни Стоян Цветанов.

Дружеството се бори дълговете си със собствени сили и поне засега не възнамерява да тегли кредит, за да се разплати с „Булгаргаз“.

Цветанов каза, че от началото на годината досега топлофикацията е подписала 600 споразумения за разсрочено плащане на просрочени сметки на стойност 12 млн. лева. По думите му тези пари ще постъпят по сметките на компанията до няколко месеца, като незабавно ще бъдат преведени на „Булгаргаз“.

„Топлофикация София“ освен това е успяла да събере още 12 млн. лева по съдебен път.

Стоян Цветанов коментира, че няма опасност топлофикацията да остане без природен газ и да има проблеми с топлоснабдяването през зимата. Той обясни, че натрупаните към газовия доставчик дългове са заради авансовото плащане на суровината и закъсненията при плащането на сметките от клиентите на столичното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Това по счетоводните книги на Топлофикация ли е задължение?:)Ще им плащам аз 25 лева за подгряване на 1куб, топла вода до 45 градуса, знаете ли кога.... точно на 32 Май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още