IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар проучва опита, вложен в изграждането на столичното метро

В момента в Катар текат процедури, които ще дадат старт на построяването на подземна железница

18:08 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на транспорта Ивайло Мовсковски показа днес от близо столичното метро на катарския си колега шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на транспорта Ивайло Мовсковски показа днес от близо столичното метро на катарския си колега шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани. Снимка: БТА

Катар има сериозен интерес към опита и ноу-хауто, което са използвали българските строители, инженери и архитекти в изграждането на столичното метро.

Това е станало ясно при днешното посещение на министъра на местното самоуправление и планирането на Катар шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани в столичното метро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Шейхът е бил придружаван от министърa на транспорта Ивайло Московски, а поводът за визитата е бил подземната ни железница.

В момента в Катар текат процедури, които ще дадат старт на построяването на тяхното метро, а постигнатото у нас е впечатлило катарското правителство, коментират от транспортното министерство.

Московски е имал възможността днес да представи детайлите от работата по изграждането на метрото, като е акцентирал, че в България е било постигнато безпрецедентно съотношение между цената за изпълнение и качеството на строителство. Московски е припомнил също така, че през последните 3 години са били изградени над 13 км от метромрежата заедно с 13 нови станции.

Интересът към столичното метро бе заявен още при официалното посещение на премиера Бойко Борисов и правителствената делегация в Катар през март тази година. На държавата от Близкия изток предстои да изгражда подземна железница и българският опит може да бъде използван в рамките на доброто двустранно сътрудничество.

В рамките на днешната среща между министър Ивайло Московски и шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани ще бъде представена и българската стратегия за развитие на транспортни обекти чрез отдаването им на концесия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още