IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 септември

07:43 | 26.09.12 г.
Преглед на печата за 26 септември

Транспортните проекти - повече от европарите

в. КапиталDaIly

По-скъпи и сложни жп проекти и по-малко пари за тях. Това е бъдещето на железопътния транспорт през следващия период на еврофинансиране 2014 – 2020 г., ако се сбъднат очакванията, че по следващата оперативна програма "Транспорт" ще има под 3 млрд. евро.

Обсъждането на приоритетните проекти вече започна на работно ниво, а списъкът от важни обекти е дълъг.

Европейските пари ще трябва да бъдат разпределени между последния и струващ около 1 млрд. евро лот на магистрала "Струма", третия метродиаметър на столицата, доизграждането на магистрала "Хемус", за която регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че ще бори за еврофинансиране, и... железниците, които също чакат финансиране за проекти за милиарди.

Крият БГ имоти на Кайманите

в. „Стандарт”

Нов трик за спасяване на имоти измислиха българи, които не искат или не могат да си плащат заемите. Те прехвърлят апартаментите си  на офшорки от Кайманите, Сейшелите и Вирджинските острови.

Само за месец във Варна били засечени 10 подобни сделки, обясниха от Икономическа полиция. Схемата вече е популярна в цялата страна. След като изтегли кредит, длъжникът с помощта на съдия-изпълнители се свързва с фирми в офшорни зони.

Срещу процент от заема те по документи купуват жилището. Така за пред банката човекът няма имущество на свое име. С офшорката пък длъжникът подписва договор, че апартаментът му няма да се продава или отдава на други лица.

Данъчни взеха 2200 богаташи на мушка

в. „Стандарт”

Данъчните ще проверят 2200 богати българи през тази година, научи "Стандарт". Те се избират след съпоставка на притежаваното имущество с официално обявените доходи. Ако колите, къщите и луксозните вещи като скъпи бижута, маркови часовници и картини на известни художници не отговарят на официалните доходи, започва данъчна ревизия.

При нея се установява стойността на укрития доход, с който е купено имуществото, и върху него се налагат данъци. Ако обаче има и белези на данъчно престъпление, се уведомява прокуратурата.

Традиционно НАП извършва между две и четири хиляди проверки на граждани всяка година. И винаги се оказва, че има достатъчно хора, които нямат легален произход на доходите си.
Данъчните пък ще имат много по-лесен достъп до информация за тайните банкови сметки на българи в Швейцария.

Мините с по-висок ръст от туризма

в. „Стандарт”

Резултатите от стартиралия в понеделник панаир в Пловдив ще бъдат индикатор за това дали се възстановява икономиката ни, заяви в Добрич министърът на икономиката Делян Добрев.

Той допълни, че към момента секторът "Добивна промишленост" расте два пъти по-бързо от туризма - ръстът е 13%, а при туризма е 6-7%. "Изложението ще покаже дали фирмите се възстановяват.

Ако след седмица сключените договори на панаира са повече от миналата година, това ще е ясен сигнал, че икономиката се възстановява", каза министърът. Според него все още има проблем с намалялото потребление и недостатъчните инвестиции.

"Но ние ги стимулираме чрез ОП "Конкурентоспособност". От юни досега сме сключили договори по тази програма за 500 млн. лв.", каза министър Добрев.

Българският език е застрашен от дигитална смърт

в. „Новинар”

Българският е един от европейските езици, които са застрашени от дигитална смърт.

Това сочат резултатите от ново изследване, проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни, сред които е и Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин”.

Езиковите технологии за 30 изследвани езика, които се говорят в Европа, са или "недоразвити”, или „слабо развити”.

Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталонски, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като „фрагментарно развити”, което означава че оцеляването им в дигиталната епоха е под въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още