IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата очаква 200 млн. лв. приходи от концесии до края 2012 г.

При нарушени права на работниците в мините договорите ще се развалят, обяви икономическият министър Делян Добрев

18:00 | 24.09.12 г. 1
Държавата очаква 200 млн. лв. приходи от концесии до края 2012 г.

До края на годината приходите от концесионни възнаграждения се очаква да достигнат 200 млн. лв. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на конференция, посветена на устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия в Европа, съобщиха от пресслужбата на ведомството. 

Издадените в последната година и половина разрешения за търсене и проучване на суровини и предоставените концесии се очаква да привлекат над 500 млн. лв. инвестиции, добави още министърът. Той прогнозира, че в резултат от предоставените концесии в страната ще бъдат разкрити десетки хиляди работни места. Като пример Добрев посочи град Мадан, където в следващите 6 месеца ще бъдат разкрити около 2000 нови работни места от концесионните договори, сключени за три находища.

Икономическият министър определи създадения преди две години единен орган за управление на подземните богатства като една от най-успешните реформи на правителството. Към момента действат 500 договора за добив и 120 - за поручване на подземните недра.

Според новия Закон за подземните богатства 50% от концесионните възнаграждения остават като приход на общините, в резултат на което през 2011 г. там са постъпили повече от 63 млн. лв. приходи, сочи статистиката.

Икономическият министър съобщи още, че нова стратегия за развитие на минната индустрия предвижда концесионните договори да се развалят, ако бъдат нарушени правата на работниците в мините.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Като пример Добрев посочи град Мадан, където в следващите 6 месеца ще бъдат разкрити около 2000 нови работни места от концесионните договори, сключени за три находища."Нека каже и колко ще плащат на държавата тия концесионери ! :) Да спомене и заплащането на тия работници! Поне приблизително. Парите от заплатите ще бъдат изхарчени тук . От печалбите на концесионера и стотинка вероятно няма да се похарчи в БГ. Така че, нека видим за колко са продали родопските крепостни селяни да им работят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още