IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 септември

07:58 | 24.09.12 г.
Преглед на печата за 24 септември

Само очакваният кандидат остана в поръчката за нови коли на депутатите

в. Капитал Daily

Очаквано само една фирма е допусната до финалния етап в обществената поръчка на на Народното събрание за нови автомобили. Това е  "Порше БГ", която е вносител на марката "Фолксваген", стана ясно в петък, когато в парламента бяха отворени ценовите оферти по поръчката на Народното събрание за 75 нови леки автомобила на обща прогнозна стойност на 5.2 млн. лв. с ДДС.

Предложената от "Порше БГ" цена е 40 570.84 лева без ДДС за всеки от 75-те леки автомобила, които парламентът ще купи. Както "Дневник" вече писа, "Фолксваген Пасат" е и единствената марка на пазара у нас,  която отговаря на изключително подробните и специфични технически изисквания, заложени в обществената поръчка.  Тази седмица парламентът трябва да обяви официално дали фирмата ще бъде одобрена като доставчик.

МВФ препоръча гаранции за спазване на фискалните правила

в. Капитал Daily

Международният валутен фонд препоръча на българското правителство да гарантира спазването на фискалните правила с допълнителни мерки в Закона за публичните финанси, който догодина ще замени този за устройството на бюджета. Целта е да се подсигурят по-добри процедури за прогнозиране и отчитане на изпълнението му, става ясно от официално писмо на експертите.

От фонда например посочват, че е странно държавата да залага фискални правила за дефицита, измерен на начислена основа, каквато използва Европейската комисия, а в същото време да продължи да отчита изпълнението му на касова основа, както е и в момента. Затова предлагат и при текущото му отчитане да се публикуват оценки за бюджетното салдо, мерено по критериите на ЕК. За какво става въпрос? Сегашният подход на Министерството на финансите не взима предвид при отчитането на бюджета задълженията, които държавата има и все още не е разплатила (касова основа).

Уволнени топят фирми за неплатени данъци

в. Стандарт

Уволнени счетоводители масово топят бившите си работодатели как крият данъци пред Националната агенция за приходи. От началото на годината има 800 сигнала на граждани срещу фирми, които крият налози.

Обикновено сигналите се подават от хора, които са навътре в реализирането на схемите за ощетяване на хазната. През миналата година подадените такива сигнали са 1200. Оказва се, че у нас бивши служители на фирмите с охота топят работодателите си дори без да получават награда от НАП. Затова в държавната администрация не е обсъждана идеята да се дават парични бонуси на доносници, подобно на практиката на Службата за вътрешни приходи на САЩ.

Битка за обществените поръчки

в.. Стандарт

Да се гарантира строежът за 500 години. Това е само едно от безумните условия, на които са принудени да отговарят строителните компании, решили да участват в търг за обществена поръчка.

Най-изобретателни в поставянето на неизпълними изисквания са кметовете, категорични бяха участниците във форум, организиран от Камарата на строителите. Освен половинвековната гаранция за вдигане или ремонт на сгради, местните власти са ни обиждали и с други свои изисквания, твърдят предприемачи. Едно от изумителните условия в конкурс за строителство е описание на техниката, която трябва да притежава кандидатът. Освен стандартните за марка и технически характеристики, имало изискване строителният кран да се върти наляво.

"Гражданска отговорност" поскъпва с 10% догодина

в. Стандарт

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне с 8-10 процента и през следващата година. Това заяви изпълнителният директор на Бул Инс Стоян Проданов в интервю за economymagazine.bg.

Причината за новото поскъпване са по-големите материални и нематериални щети, които отчитат застрахователите. Рискът е все по-значим, защото има повече пътуващи българи, а съдилищата дават по-високи обезщетения, обясни Проданов.
През тази година задължителната застраховка също отбеляза покачване. Цената й е увеличена с около 5% от началото на годината. До края на 2012 г. обаче предстои още едно повишение на "Гражданска отговорност" в рамките на нови 5%, каза още Проданов.

Борим се с Румъния за $100 млн. инвестиция

в. Стандарт

България се конкурира със съседна Румъния за голяма инвестиция от около 100 млн. долара. Става въпрос за изграждане на фабрика за машинни, моторни и въобще цялата гама масла, произвеждани по най-модерната в света технология.

От австралийската компания "Quantum Petroleum" вече са стъпили на пазара у нас, като преди 3 дни е дошла първата доставка на масла, съобщи пред "Стандарт" официалният представител Павел Паунов. Освен това България е първата страна в ЕС, в която е осъществен внос на тази марка. Цената на продуктите е като на останалите премиум марки и дори малко по-ниска.

Слънчевият ток бие рекорди

в. Сега

През последните два месеца продължава ударното включване в електроенергийната мрежа на нови ВЕИ мощности, основно соларни. Въпреки че инвеститорите с право негодуват от честите промени на правила и тарифи, цените за изкупуване на тока от слънце и вятър остават високи и слънчевите паркове продължават да никнат като гъби - особено в Южна България. По данни на ЕВН в обслужвания от него район - Югоизточна България, почти всички централи за "зелен" ток са фотоволтаици.

На 1 септември по обяд е било регистрирано рекордно производството на ток от ВЕИ в Югоизточна България - 38% от общото потребление в региона между 13 и 14 ч., съобщиха от ЕВН. От електрокомпанията сочат, че само от началото на годината мощностите за енергия от ВЕИ в Югоизточна България са се увеличили двойно и до септември са достигнали 560 мегавата - което прави над една четвърт от АЕЦ "Козлодуй".
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още