IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 септември

08:58 | 22.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 22 септември

Борим се с Румъния за $100 млн. инвестиция
в-к Стандарт

България се конкурира със съседна Румъния за голяма инвестиция от около 100 млн. долара. Става въпрос за изграждане на фабрика за машинни, моторни и въобще цялата гама масла, произвеждани по най-модерната в света технология. От австралийската компания "Quantum Petroleum" вече са стъпили на пазара у нас, като преди 3 дни е дошла първата доставка на масла, съобщи пред "Стандарт" официалният представител Павел Паунов. Освен това България е първата страна в ЕС, в която е осъществен внос на тази марка. Цената на продуктите е като на останалите премиум марки и дори малко по-ниска.

Вече се работи по изграждането на дистрибуторска мрежа за България, Македония и Румъния, а заявен интерес към продуктите има и от Франция и Швейцария, добави Паунов. Идеята на австралийците, които имат фабрика в Малайзия, е да изградят още заводи на франчайзинг. За България строителството се планира да започне през 2013 или 2014 г. Вече се оглеждат подходящи терени и се проучват възможностите за инвестицията, в което именно се конкурираме с румънците, обясни Паунов.

Тъй като има още доста неуточнени неща, точната сума на инвестицията е трудно да се определи. Паралелно обаче австралийците работят за изграждането на завод в Тайланд, проектът е в напреднал стадий и вече е ясно, че ще излезе около 100 млн. долара, допълни Паунов. Изглежда обаче, страната ни е с едни гърди напред пред северните съседи, тъй като справка на сайта на "Quantum Petroleum" показва, че компанията наистина планира такава инвестиция в България, Индия, Тайланд, Китай, Дубай, Белгия, Испания и САЩ, но нищо не се споменава за Румъния.

"Химимпорт" наддава за летището на Перм
в-к Стандарт

"Химимпорт" АД е кандидат за инвеститор на летище Голямо Савино край гр. Перм в Русия. Това съобщи местният сайт на "Коммерсанть Прикамье. Перм". Новината излязла след решението на депутатите от Законодателното събрание на Пермския край да включат в плана за приватизация неработещата от няколко години авиокомпания "Пермски авиолинии", собственик на летище Голямо Савино.

Бъдещият инвеститор трябва да вложи над 4 млрд. рубли (близо 130 млн. долара) в изграждането на нов пътнически терминал за 2 млн. души годишно, пише местният сайт. Според губернатора на Перм Виктор Басаргин конкурсът за избор на инвеститор ще се проведе до края на годината, а строителството ще започне през 2013 г. Освен българския холдинг кандидат за Голямо Савино е и групата "Ренова", която притежава огромни компании като ТНК-ВР, "Русал", "Зулцер" и др. Друг кандидат е "Базел аеро", която управлява аерогарите в Сочи, Ейск, Анапа и Геленджик. Третият кандидат е летищният оператор на московските аерогари Шереметиево и Внуково. Голямо Савино е важно за Русия летище, изградено край гр. Перм в подножието на Урал.

"Химимпорт" има шансове да се пребори със силната конкуренция, смятат експерти. Холдингът вече се доказа като крупен инвеститор в Русия като съсобственик на новия терминал на летище Казан, който трябва да бъде пуснат в експлоатация в близките седмици. "Химимпорт" има 65-годишна история. Той притежава над 60 дружества, сред които "България ер", Българско речно плаване, ЦКБ, застрахователната компания "Армеец" и др. 

Бум в производството на зелена енергия
в-к Стандарт

Очакванията за възходящо производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в Югоизточна България се потвърдиха. Данните показват, че през август ВЕИ централи са произвели 91 850 MWh на обща стойност 44,6 млн. лв. Това съобщиха от електроразпределителната компания EVN-България. През юли количеството на произведената зелена електроенергия е било 84 103 MWh на стойност 40,5 милиона лева.

Общо за двата летни месеца - юли и август, произведеният електрически ток от ВЕИ централи в Югоизточна България е 175 953 MWh на стойност 85,1 млн. лв. Основните фактори за този бум на производство на зелена енергия в Югоизточна България били големият брой новоприсъединени, предимно фотоволтаични централи, както и благоприятното време.
''Голямото производство на електроенергия от ВЕИ, което наблюдаваме, следва европейските изисквания и ангажименти на България, но същевременно показва необходимостта от балансирани решения, които да гарантират сигурността на електроенергийната система", коментира Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN - България.

БДЖ отчита драстичен спад на пътниците
в-к Сега

Министърът на транспорта Ивайло Московски призна, че има драстичен спад в пътуващите с БДЖ за първите шест месеца на годината. Той обаче подчерта, че компанията отчита загуби не само през последните месеци, но и през последните години и вина за това има и правителството на тройната коалиция.

Според националната статистика в сравнение със същия период на миналата година пътуващите с влак са намалели с 12,7% през първите три месеца на годината, или с 905 000 души, и с още 11,6% - през второто тримесечие. За сметка на това с 1,4 млн. са се увеличили хората, предпочели автобусите.

"При 70-80 млн. клиенти на БДЖ годишно за периода 1993-1997 г., през последните години този брой едва надхвърля 30 млн.", каза транспортният министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол. Според него причините за отлива са лошото състояние на жп инфраструктурата, заради което машините се придвижват бавно по линиите, както и старите локомотиви.

"Уайт енд Кейс" ще представлява България в арбитража с "Атомстройекспорт"
в-к Дневник

Международната правна компания "Уайт енд Кейс" ( White and Case) ще представлява България пред Международния арбитраж в Париж по иска на "Атомстройекспорт". Руското дружество претендира за обезщетение от 1 млрд. евро заради спрения от България през март проект за АЕЦ "Белене". Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Добрев информира, че правителството предприема мерки за юридическа защита от 6 месеца, а "Уайт енд Кейс" е една от най-добрите компании в света. Министърът каза, че не може да представи пред депутатите елементи от правната защита, разработена от консултантите, но иска да успокои, че правителството прави всичко възможно за защита на интересите на обществото. Той призова към сдържаност при дискусията, която засяга правни елементи на спора с руската страна, за да не се навреди на защитата. 

Справка в сайта на "Уайт енд Кейс" сочи, че кантората е съветвала правителството за последно при емисията еврооблигации за 950 млн. евро, емитирани през юли. Юристите й са представлявали България и в делото срещу кипърската "Плама консорциум лимитид" пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон. Компанията претендира за обезщетение от 280 млн. долара за щети като инвеститор в плевенската "Плама", но загуби делото окончателно през 2008.

Ваксинации и инвитро ще се плащат от здравната каса
в-к Сега

За да не се плащат с пари от бюджета, догодина разходите за ваксини, инвитро фондът, интензивните отделения на болниците и пет скенери ще се поемат от здравната каса, стана ясно от изявление на зам. здравния министър Минчо Вичев.

В момента тези дейности се плащат от здравното министерство. В последните няколко години обаче парите идваха от здравни вноски чрез трансфер от касата към бюджета. Т.г. опозицията сезира Конституционния съд, който отмени трансфера, тъй като парите от осигуровки са целеви и не може да се дават за друго, освен за дейности от здравното осигуряване. За 2012 г. беше предвидено 100 млн. лв. да бъдат прехвърлени от касата към МЗ, но заради решението на съда министерството успя да получи само 50 млн. лв. С тях сега се финансират нещата, които догодина ще преминат към касата, т.е. вместо да намери пари, Министерството на финансите просто прехвърля дейностите към институцията, в която има повече средства.

Не е ясно откъде МЗ ще намери пари, за да финансира инвитро, лечение на деца, ваксини и субсидии на болниците до края на годината. Част от тези дейности и догодина остават към министерството и също не е ясно има ли средства за тях. От друга страна, обещаното наскоро от здравния министър Десислава Атанасова увеличение на бюджета на НЗОК от 150 млн. лв. се оказва, че е далеч по-малко, тъй като със 100 млн. лв. от тези пари идват и нови дейности за финансиране. Не е ясно и как касата ще плаща ваксините например, тъй като досега МЗ ги купуваше с търгове, каквито НЗОК няма право да прави. Инвитрото, което минава към касата, пък беше към НЗОК и преди няколко години. Жените обаче постоянно се оплакваха, че касата провежда рестриктивна политика, плаща само за лекарствата за процедурите и за това се чака, затова беше направен фондът за асистирана репродукция към МЗ.

Единственото увеличение на парите на касата са 50 млн. лв. Не е обявено за какво ще са те, но наскоро лично премиерът Бойко Борисов обяви, че точно толкова пари догодина ще се дават за скъпи медицински изделия, които в момента пациентите си плащат сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още