IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва контрола върху компенсациите за старите блокове на АЕЦ "Козлодуй

От 2014 г. е възможно страната ни да не получава субсидии за енергийна ефективност

16:32 | 19.09.12 г.
ЕС засилва контрола върху компенсациите за старите блокове на АЕЦ "Козлодуй



Енергийната комисия на парламента ще обсъжда отново предложението за регламент на Съвета през октомври.

Европейският съвет и Европейският парламент планират да засилят контрола върху изпълнението на програмата за АЕЦ "Козлодуй", тъй като смятат, че досегашният е бил недостатъчен. В частност се препоръчва в началото на всяка година Европейската комисия да определя работата, която трябва да се свърши, а в края на оценява изпълнението. Отделно през 2015 г. е планирано изготвяне на междинен доклад, от който ще зависи дали финансирането ще продължи и как ще се преразпредели то между "Козлодуй" и централите "Игналина" (Литва) и "Бохунице" (Словакия), където има също предсрочно спрени реактори. През 2020 г. Европейската комисия ще направи цялостна оценка на изпълнението програмата.

Проектът за регламент предвижда още ОЛАФ - агенцията за борба с измамите на ЕС, да може да разследва харченето на парите, за да следи за корупция и злоупотреба със средства, а Европейската комисия и Европейската сметна палата ще могат да правят одити по документи и проверки на място на всички изпълнителни и подизпълнители, получили средства от ЕС. При нарушения, ще има санкции.

Освен това Брюксел иска да раздели Литва от България и Словакия, обявявайки, че двете страни са се ангажирали с краен срок за получаването на компенсации в договорите си за членство, докато Вилнюс не е подписал за такъв. София и Братислава не са поискали и средства за компенсиране на социалните последици от затварянето на мощности. Словакия пък няма да получава пари за обработка на ядрените отпадъци, за разлика от България и Литва.

"Ако това се случи, нашата позиция ще отслабне, защото трябва да се справяме сами с държавите, които са против компенсациите. След 2020 г. това ще е свързано и с по-тежка процедура за одобряване на средства, каквито несъмнено ще са ни нужни. Тя ще изисква единодушие в Съвета и одобрение на парламента, докато за Литва ще е достатъчно само мнозинство на страните членки", поясни Ивайло Калфин, който е член на енергийната комисия.

По време на дебатите в комисията Калфин се обяви за равнопоставеност между трите държави и заяви, че предварителните условия, както и обвързването на европейските средства с директивата за ядрените отпадъци, подлежат на преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още