IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 септември

07:45 | 18.09.12 г.
Преглед на печата за 18 септември

Доларите в евро

в. Капитал Daily

Ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се е отказало от първоначалната идея да емитира облигации в долари на международните пазари. За сметка на това е избрало емисия в евро за 250 млн. и срок от 5 години. С парите през май догодина трябва да се погасят 195 млн. евро, останали от заема, който преди години НЕК изтегли от чуждестранен консорциум, за да финансира началото на проекта за АЕЦ "Белене".

За облигационната емисия, която ще е една от най-големите за българска компания, се разбра от обява на сайта на БЕХ за избор на рейтингова агенция. Крайният срок за подаване на документите за участие е 24 септември. Очакванията са рейтингът да се получи през ноември, а в началото следващата година може да бъдат пласирани облигациите. За целта енергийният ходинг ще трябва да избере и финансов консултант.

Пореден залез

в. Капитал Daily

След няколко години агония един от най-старите заводи за електромотори в България - контролираната от Николай Банев "Елма" - Троян, е в несъстоятелност. Ловешкият окръжен съд е открил процедурата в края на юли по искане на двама кредитори, а за дата на неплатежоспособност е определил 1 януари 2009 г. Предявените вземания пред синдика са за около 11 млн. лв., като голямата част са от дружества на самия Банев. Това става ясно от данните за компанията в Търговския регистър, въпреки че тя като публично дружество би следвало надлежно много преди това да е оповестила пред инвеститорите си и пред Комисията за финансов надзор какво се случва с нея.

От документите от съда, публикувани в Търговския регистър, обаче става явно, че неплатежоспособността и откритото производство по несъстоятелност е по молба на два кредитора на публичната компания - "Елком" ООД, Милано, Италия, и общинското дружество от Троян "В и К Стенето", за отдавна просрочени и неизплатени дори след съдебно решение вземания за общо около 100 хил. лв.

Фирмите ще внасят корпоративен данък по нови правила

в. Сега

Серия от облекчения за декларирането и внасянето на корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица ще влязат в сила от 2013 г. Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа занапред ще важи само за големите фирми. Данъкът върху представителните и социалните разходи вече ще се внася на годишна вместо на месечна основа. Облекчава се и редът за деклариране на отделни категории доходи на физическите лица.

Това е записано в законопроекта за изменение на Закона за ДДС, с който се променят и други 6 закона. Промените не бяха представени детайлно от финансовото министерство, макар да касаят огромен брой данъчно задължени фирми и лица.

EК замразила европарите за Румъния

в. Сега

ЕК е замразила голяма част от средствата, които отпуска на Румъния, писаха местните медии. Финансирането на Букурещ чрез структурните фондове на ЕС е в задънена улица, тъй като плащанията по четири оперативни програми на практика са блокирани заради проверките на Брюксел, твърди в. "Евениментул зилей". В началото на август ЕК информира румънските власти, че са открити нередности при договорите за обществени поръчки, сключени преди октомври 2011 г. Очаква се скоро Брюксел да вземе окончателно решение.

Според в. "Адевърул" проверките на ЕК ще доведат до санкции в размер между 15 и 25% от общата сума на договорите по четири оперативни програми в секторите регионално развитие, околна среда, транспорт и конкурентоспособност. По пета оперативна програма - "Развитие на човешките ресурси"- повече от два месеца и половина не се извършват плащания, а бенефициентите предупреждават, че проектите им са поставени пред риск от провал, съобщава още в. "Евениментул зилей".

Митниците поемат към Русе до месец

в. Сега

Въпреки протестите на служителите от митниците финансовият министър Симеон Дянков не се е отказал от преместването им в Русе и е убеден, че това ще стане до края на следващия месец. "Започнахме една децентрализация, около 60 души от централата се пръскат по териториалните дирекции. Ще има втора вълна в следващия месец, месец и половина. И в митниците, и в НАП същият процес върви. Да, има хора, които наистина са нужни в едно централно управление, а всички останали - да минат по териториалните дирекции да работят като инспектори", заяви Дянков, цитиран от БНР. Все още не е избрана сградата в Русе, но се обсъждат 4 предложения. Със сигурност обаче зданието ще бъде държавно и няма да се плаща наем или да се заменят сгради.

Членовете на инициативния комитет срещу преместването на митниците бяха изненадани. Преди месец след протести бе решено да се създаде работна група, за да се избистри концепцията за преместването. "Тази група все още не е провела дори първото си заседание, а у Дянков е останал само един инат. Всички тези разходи за държавата са излишни", заяви за в. "Сега" Иван Кучмов от инициативния комитет.

Още 2 търга за ОЦК Кърджали

в. Стандарт

Още два търга за разпродажба на имущества на ОЦК обяви съдебният изпълнител Росен Сираков в Кърджали. Първият е за 1,4 млн. лв. Той е за 35 сгради на територията на комбината без земята под тях. Вторият търг е за пречиствателната станция и 45 дка земя, върху която се намира. Първоначалната цена за имота е 1,5 млн. лв.

Виното с резервация

в. Стандарт

Почитатели на доброто вино се записват в листа на чакащите в избите. Заради изключително добрата, но оскъдна реколта от грозде винпромите започнаха да изпълняват поръчки срещу резервация. Само ако се запишеш предварително, можеш да си сигурен, че ще получиш точно толкова количество вино от реколта 2012 г., разказват собственици на изби. Това ще е най-доброто вино от 9 години насам, прогнозират производителите. Цената обаче ще е по-висока. Причината е в скока на гроздето. То удари 2,50 лв. на килограм, съобщиха производители от Северна България.

Заради слабата реколта тази година фермерите се радват на небивал интерес за стоката си. Освен нашите винпроми на пазара на оскъдната суровина за вино се намесват и комшиите. Румънски изкупвачи обикалят северната част на страната, а италианци и гърци търсят грозде в Южна България.

Проектът „Горна Арда” тръгва през 2014 г.

в. Новинар

Проектът за хидроенергийната каскада „Горна Арда” ще стартира у нас през 2014 година. Дотогава ще са готови всички необходими документи за строителството и ще бъдат завършени графиците за изграждането. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев след среща с министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол вчера.

Инвестицията е около 400 милиона евро. Вложението е на най-голямата компания в австрийската провинция - ЕВН. Общо 450 австрийски компании са инвестирали у нас за последните 10 години, изтъкна Плевнелиев. Така вложенията в страната ни са се увеличили петорно. Ервин Прьол допълни, че интересът на чуждите инвеститори е заради стабилната ни икономика.

Увеличават парите за здраве със 160 млн. лева

в. Новинар

Повече пари за здраве ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година, съобщи здравният министър Десислава Атанасова след откриването на академичната година на Медицинския университет.

Предвижда се парите за медицински услуги да скочат с около 150-160 милиона лева. Все още се правят разчетите за това кои услуги, които сега пациентите заплащат, ще бъдат безплатни от 2013 г. „За НЗОК ще има повече пари. Такива са разговорите между мен, директора на здравната каса и финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още