IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 септември

07:59 | 17.09.12 г.
Преглед на печата за 17 септември

Брюксел дава повече пари за бизнеса

в. Стандарт

Повече проекти, в които може да участва бизнесът, ще са предвидени в следващия програмен период на Оперативна програма "Регионално развитие". Това обясни шефката на Управляващия орган на програмата Деница Николова. 



Търсен е фокус върху инициативи, в които да участват и компании и на принципа на публично-частното партньорство да генерират приходи и по-голям ефект, обясни тя. Затова и близо 60% от проектобюджета на новата ОПРР са предвидени за финансиране на проекти за развитие на градската инфраструктура. В същото време не е пропусната и програма JESSICA, по която и сега общините могат да си партнират по проекти в частния бизнес - като изграждане на паркинги и търговски центрове например - които да носят приходи на общината.

Патентен данък и за такситата

в. Стандарт

Вървим към варианта за въвеждането на патентен данък за леките таксиметрови автомобили. Това съобщи специално за "Стандарт" транспортният министър Ивайло Московски. Аз го наричам "лесен данък", тъй като гарантира вземанията от фирмите за таксиметрова дейност независимо от обема на приходите им, коментира Московски.

В преговорите, които заедно с финансовото министерство водихме с всички асоциации на таксиметровите компании, срещнахме тяхното съгласие и мнение, че за тях това е най-приемливият вариант за облагане, каза Московски.

При другата възможност - монтиране на касови апарати, свързани онлайн с НАП, както това стана в цялата търговска мрежа, винаги ще се търсят начини за укриване на приходи и надписване на разходи и ще се навлиза в една безкрайна спирала за доказване кое е разход, кое не е и пр., коментира още транспортният министър. Предполагам, че всички въпроси ще бъдат изчистени скоро и патентният данък ще влезе в сила от Нова година, заяви Московски.

Пресичат нов трик на обменните бюра

в. Стандарт

Нова хитрост на обменните бюра ще попадне във фокуса на БНБ през тази седмица. Обменни бюра масово взимат лицензи за финансови къщи, за да заобикалят правилата и да купуват долари и евро по нисък курс, предаде бТВ.

Така те не спазват новото изискване на наредбата за дейността им, според което курсовете "купува" и "продава" не бива да се различават с повече от 5% от фиксинга на БНБ. До скоро курсовете им можеше да се различават с до 20% от официалния фиксинг на Централната банка.

Така чрез заблуждаваща информация за реалния си курс, обменните бюра успяваха да купуват валута по доста неизгодни котировки от разсеяните туристи по морето. За да заобиколят новите правила, обменните бюра взимат лиценз за финансова къща, за която регулацията за нивата на курсовете не важи.

Само една пета от чуждите туристи се връщат

в. Стандарт

Само 40% от чуждестранните туристи, които са прекарали отпуската си в България, са готови да препоръчат българските курорти на свои познати, пише руското онлайн-издание „Туризъм и отдих”, цитирано от "Фокус". Една пета от туристите от 27 европейски страни биха искали да се върнат отново в балканската държава, сочат резултатите от проучване.


За сравнение - в останалите европейски държави от списъка, близо 50% от туристите са готови да се върнат отново. Основното неудобство на почивката в България, според туристите, е липсата на удобен транспорт.

Кабинетът стана голям песимист за приходите, но е оптимист за разходите

в. Сега

Управляващите са песимисти за икономическия растеж през 2013 г., но дават щедри обещания за разходите. Кабинетът ще влезе в последната си година от мандата с прогноза за ръст на икономиката под 2%, обяви пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

За сметка на това правителството зарязва амбициите си всяка година да свива дефицита на път към балансиран бюджет и разходите ще надхвърлят приходите с 1.3% - колкото и тази година. Извънредните харчове трябва да покрият серия от предизборни обещания - вдигане на пенсиите, по-висока минимална работна заплата, увеличения на заплати в отделни сектори. Официалната прогноза от ръст под 2% е най-песимистичната заявка за развитие на икономиката от 2011 г. насам.

Митниците ще станат изцяло електронни преди изборите

в. Сега

До средата на следващата година митническата администрация ще работи изцяло по електронен път. Засега онлайн се обработват данните за вноса и износа, но тъй като системата се разширява, тя ще обхване и акцизните стоки, като се очаква да бъде завършена напълно до юни догодина.

"Ако завърши успешно проектът, митническата администрация ще е една от малкото напълно електронни", заяви шефът на приходната агенция Ваньо Танов пред БНР. По думите му в резултат на това до средата на 2013 г. България ще има "една от най-модерните митнически администрации", както в техническо отношение, така и откъм човешки потенциал.

140 млн. лв. от еврофондовете отиват при животновъди

в. Новинар

От 15 октомври до края на януари Държавен фонд "Земеделие" ще разплати между 120 и 140 милиона лева по всички схеми, свързани с плащания за говедовъдство и овцевъдство. Това съобщи пред БНР шефът на фонда Румен Порожанов. Според него секторът на животновъдите е доста засегнат тази година заради сушата. Той очаква тежка зима за животновъдите.

В края на годината фондът ще разплати агроекологичните проекти, като 140 милиона лева ще отидат за тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още