IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият собственик на ОЦК ще възстанови цинковото производство на комбината

От синдикатите настояват заводът да бъде обявен в несъстоятелност, за да може работниците да получат поне част от дължимите им заплати

17:25 | 15.09.12 г. 5
<p>
	Премиерът Бойко Борисв по време на посещението му в Кърджали. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисв по време на посещението му в Кърджали. Снимка: БТА

Оловно-цинковият комплекс в Кърджали ще заработи в най-скоро време, обеща днес премиерът Бойко Борисов на работниците на предприятието, предаде БТА.

Новият собственик на част от завода – фирмата Хармони 2012, която купи активите за 8,6 млн. лева, смята да възобнови цинковото производство, както и да модернизира производствените технологии, съобщи Някол Камбуров, представител на фирмата, който придружаваше премиера при посещението му в Кърджали.

Васил Христов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ), по чието искане беше организиран търга за активите на ОЦК, увери, че новият собственик може да разчита на финансовата подкрепа на банката за извършване на модернизацията на производството.

От синдикатите обаче настояват ОЦК да бъде обявен в несъстоятелност, за да може работниците да получат поне част от дължимите им заплати и обезщетения от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". 

Цинковото производство на предприятието беше обявено за продажба от частен съдебен изпълнител по искане на ПИБ, която е най-големият кредитор на комбината. Още в средата на юли ПИБ започна да продава активи на завода в Кърджали, за да събере дължимите от собственика му Валентин Захариев суми.

Предприятието е натрупало дългове към кредитори за над 300 млн. лева.

Към кърджалийският комбинат интерес прояви полската компания Силезия. Тя искаше да подпише тригодишен договор за управление с опция за закупуване, но в последствие се отказа от сделката.

Работниците от ОЦК проведоха и серия от протести заради неясното бъдеще на завода. Размерът на дължимите заплати към работниците в комбината надвишава 1,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Твърдението на *** беше, че част от тези пари ще отидат за неплатените заплати на работниците! Да, ама не! Просто забаламосваха хората, за да нямат проблем да мине търга! Бих попитал един друг въпрос, обаче - кой ще понесе отговорност в ***, че банката няма никога да си върне повече от това, а е наляла повече от десет пъти повече в ОЦК?!? Това явно ги устройва и явно ТОВА е цената на ОЦК?!? И вече без други тежести, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
dobri
преди 11 години
"Предприятието е натрупало дългове към кредитори за над 300 млн. лева."Над половината са на ***. Как ще си ги върнат с тази продажба. Явно пак има велика далавера като с Кремиковци. И как все тая банка е в играта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 11 години
Я си спомнете случая Кремиковци, нещата се повтарят! От умрял писмо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Simps
преди 11 години
Сега лека полека ще излезе целия калабалъч на Захариев, който кой знае какво е правил с купчина пари! Добре, че има нов собственик да върне надеждата на хората, които от поколения работят в ОЦК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lgl
преди 11 години
Не зная защо ама ми се струва, че новия собственик е всъщност стария но с някой тежести по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още