IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се контролът при експорта на изделия с двойна употреба

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани със износа на оръжейна продукция

12:00 | 12.09.12 г.
Затяга се контролът при експорта на изделия с двойна употреба

При издаване на лицензи за износ или внос на оръжейни изделия и технологии с двойна употреба компаниите трябва да удостоверяват, че разполагат с ефективни системи за вътрешен контрол и системи за управление на съответните дейности.

Това гласят промените в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, приети от парламента на първо четене, предаде БТА.

С измененията се въвеждат задължения към външнотърговските фирми, насочени към цялостното подобряване на организацията, разпределението на отговорностите и контрола при осъществяването на сделките, се посочва в мотивите към закона.

Законопроектът прилага европейските изисквания при търговия с оръжейни изделия и технологии, разписани в съответните регламенти на ЕС от 2009 и 2011 г.

Тези промени се въвеждат с цел създаването на единен конкурентоспособен пазар в ЕС, където европейските търговски компании действат при равни условия, като в същото време се гарантира високо ниво на сигурността и неразпространение на оръжията за масово унищожение, се посочва в мотивите на вносителя Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още