IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 септември

08:00 | 11.09.12 г.
Преглед на печата за 11 септември

Бизнесът плаща 1 млрд. лв. годишно за охрана

в. „Сега”

Българският бизнес плаща за охрана и сигурност почти толкова, колкото е бюджетът на МВР - 1 млрд. лв., което е поредното доказателство за спада на доверието в силите на реда у нас.

Годишно една фирма дава средно по 3096 лв. за охрана и 4448 лв. за правни услуги. Данните обяви вчера Българската стопанска камара, която представи анализ на работната сила в сектора за охрана и сигурност в периода 2008 - 2011 г.

"Ако приемем, че в България има около 300 000 активни фирми, то общият годишен разход за сигурност е малко над 900 млн. лв. годишно", изчисляват от камарата. В сумата влизат всички разходи, не само наемането на външни фирми, но и осигуряване на собствена охрана и система за сигурност.

Комитет ще защитава атакувани от властта общини

в. „Сега”

Комитет за защита на местните общности бе създаден вчера, а негов председател стана бившият депутат от "Коалиция за България" Кръстьо Петков.

Първата задача на сдружението е да следи развитието на делата с кметовете на Куклен, Попово и Гълъбово. "Непослушните" общини получават началнически маниери и репресия", коментира Петков.

Неговото изявление бе във връзка с образуваното дело за организиране на престъпна група от кмета на община Гълъбово, което започна в Специализирания наказателен съд. Европейските посланици в България ще бъдат информирани за това как се развива процесът, се заканиха от организацията и допълниха, че политическият натиск в управлението е смущаващо и заплашва демокрацията.

Поръчка за избрани

в. КапиталDaIly

Най-голямата PR поръчка, за която без много смисъл държавата се готви да изхарчи 10 млн. лв., се оказа и непрозрачна. В понеделник вечер изтече законовият срок, в който фирмите - кандидати да популяризират прехода от аналогово към цифрово излъчване, можеха да подадат документите си в конкурса, обявен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

До края на работния ден министерството отказа да даде информация колко и кои са фирмите, които ще се борят за спечелване на поръчката.

Ведомството не отговори и на въпроса колко и кои дружества и консорциуми са купили документи за обществената поръчка. Мълчанието беше обяснено с абсурден аргумент: работното време на деловодството изтича в 17.30, когато е и крайният срок за подаване на оферти, и служителите си тръгвали на секундата.

Така цялото министерство било в неведение за подалите оферти, обясни Георги Андреев, директор "Връзки с обществеността" в министерството.

IT гигант стъпва в София наесен

в. „Стандарт”

Най-големият технологичен дистрибутор в световната IT индустрия "Инграм микро" стартира дейност в София през месец октомври, научи "Стандарт".

Американската компания, чиито приходи за миналата година надхвърлят 34 млрд. долара, ще разкрие около 200 работни места у нас. Процедурата по установяване на IT гиганта в страната се проточи по-дълго от очакваното, тъй като компанията трябваше да уреди затварянето на свои клонове във Франция и Белгия.

Това вече е факт, след като ръководни кадри в "Инграм" са посетили София съвсем наскоро. В класацията "Форчън 500" (подреждане по приходи) "Инграм микро" изпреварва компании като "Амазон.ком", "Гугъл", "Джонсън контролс", "Нюз корпорейшън", "Американ Експрес", "Филип Морис Интернешънъл" и др.

Продават мол на парче

в. „Стандарт”

Мол като пица ще продават в Пловдив. Само месец след като голям търговски център обяви фалит във Варна, втори мол ще бъде затворен - този път в Пловдив. Модерният център "Екселсиор" под тепетата отвори врати преди шест години.

Банкрут на собственика обаче го изкара за продан, а търг бе обявен от съдия-изпълнител за втори път. Първия път продажбата се провали, поради липса на кандидат-купувачи, обясни съдия-изпълнителят Людмила Мурджанова. По думите й за втория търг цената е свалена с цели 80 процента.

Продажбата ще започне на 17 септември. Минималната цена, която се очаква е 2 030 000 лева. Кандидатите могат да депозират офертите си в съда до 16 октомври. На тезгяха се слагат 11 магазина, които се намират на четвъртия етаж, още един на първия и кафене на петия етаж.

Дянков: Влизаме в Топ 25 на света

в. „Стандарт”

През следващата година България може да бъде сред първите 25 страни в света по критерия "Фискална политика", каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Той изтъкна, че страната ни е отбелязала най-голям напредък именно в този ресор сред критериите за конкурентоспособност, където от 46-то място през миналата година сме скочили с 15 позиции до 31 място в света. На 30-то място е Германия, на 34-то място е Австрия, обясни Дянков.

Думите му дойдоха след изказване на лидера на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, която коментира, че възходящият скок до 62-рото място в класацията по конкурентоспособност се дължи на повишената безработица у нас.

Млади учени с 800 млн. евро субсидии

в. „Новинар”

536 изявени млади учени ще получат общо около 800 милиона евро, съобщиха от Европейския съвет за научни изследвания. Началните субсидии достигат до 2 милиона евро на проект.

Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи между над 3000 докторанти и постдокторанти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още