От днес агенцията по храните започва масови проверки в магазините за хранителни стоки, след като тези дни над 1 тон месо с изтекъл срок на годност беше открито в обект на голяма търговска верига.
Експертите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще инспектират всички хипермаркети и търговски вериги, съобщи заместник-изпълнителният директор на агенцията д-р Венцеслава Тасева.
Ще се проследи какви количества отпадъци се съхраняват в обектите, дали своевременно се предават за унищожаване в екарисаж, дали правилно функционират хладилните съоръжения и дали всички храни са в срок на годност. По правило, след като храните се отделят за обезвреждане, те не трябва да се съхраняват в магазините.
По думите на Тасева проверките ще продължат най-малко две седмици, като инспекторите ще посетят голям брой търговски обекти, както по-големи, така и по-малки.
Тасева призова потребителите да алармират властите своевременно, ако бъде забелязано нарушение, свързано с безопасността на храните.
“Много е важно потребителите да ни сигнализират, ако забележат че върху един етикет е залепен друг, ако храната която взимат от хладилната витрина не е достатъчно охладена, е много важно да се обадят на нашия дежурен телефон, за да предприемем незабавни мерки. Нашият горещ телефон е 070012299“, каза експертът.
Глобите за еднолични търговци са до 3 хиляди лева, а за фирми до 10 хиляди лв., но в проектозакона е предложено завишение на санкциите до четири пъти, уточни заместник-изпълнителният директор на агенцията.
Припомняме, че миналата седмица магазин на търговска верига "Европа" в столичния квартал "Разсадника" беше затворен. Причина за крайната мярка беше засеченото рекордно количество от 1200 кг храна с изтекъл срок на годност, която беше открита при проверка в хладилния склад на търговския обект. Тя е била предназначена за унищожаване, но по неясни причини е залежавала там.
По този повод директорът на дирекция "Контрол на храните“ д-р Любомир Кулински заяви в ефира на националното радио, че в закона няма точно фиксиран срок, в който развалените храни да се извозват за унищожение към екарисажа, но всеки търговски обект трябва да определи кога да става това извозване.
Той допълни, че в последно време агенцията по храните не е засичала негодни храни, които след препакетиране се предлагат отново на щанда. Д-р Кулински посочи, че агенцията ще мобилизира повече ресурси, за да обхване голям брой обекти.
Още новини за България четете в Dnes.bg