IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията на дребно през юли запазва нивото от юни

На годишна база индексът се покачва с 1,6%, като в търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет има ръст от 20%

14:25 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оборотът в търговията на дребно през юли запазва нивото от юни

През юли оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" се запазва на нивото от предходния месец, а на годишна база се отчита повишение от 1,6%, показват предварителни данни на НСИ.

На годишна база индексът нараства за втори пореден път след +0,4% за юни, като преди това бе на положителна територия чак през май миналата година.

Месечни изменения

Оборотът през юли 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,4%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1,7%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,5%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,7%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0,5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,3%.

Годишни изменения

През юли 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът отбелязва ръст в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 19,7%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 10,9%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6,6%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 6,4%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,8%.

Спад се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 15,8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - със 7,1%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 6,5%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” на годишна база:


Графика: НСИ

Влиянието на цените се елиминира чрез дефлиране на оборота, като се използват индексите на потребителските цени. За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още