IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 септември

07:49 | 10.09.12 г.
Преглед на печата за 10 септември

Брюксел срещу "Газпром"

в. Капитал Daily

Есента ще е напрегната за отношенията между Европейския съюз и Русия. Поводът е започналото от Европейската комисия (ЕК) разследване срещу руската държавна компания "Газпром". То ще трябва да установи дали тя не е нарушила антитръстовите закони на Европейския съюз, възпрепятствайки конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Ще бъдат проучени договорите на "Газпром" за износ в осем държави, между които и България. Останалите са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Еврокомисията уточни, че разследва руския газов гигант за три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция – ограничаване на потока на газ за държави - членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки цената на петрола с тази на природния газ.

Пълним хазната с бани за шейхове

в. Стандарт

В края на септември катарски експерти пристигат в София да огледат баните, които им предлагаме на концесия за СПА центрове, научи "Стандарт". На 22 и 23 септември те ще обиколят санаториуми на здравното министерство в Поморие, Павел баня, Банкя и др. По предварителна програма с тях из страната ще пътува министърката на здравеопазването Десислава Атанасова.

Това е първата проучвателна визита на катарците, след като България им направи предложението през март в Доха. Тогава на официално посещение в емирството бе премиерът Бойко Борисов с делегация от министри и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По 100 лв. отгоре за втората пенсия

в. Стандарт

С около 100 лв. на човек са набъбнали от началото на годината личните партиди на българите, осигуряващи се в частните пенсионни фондове. Сумата се дължи на доходността, постигната от дружествата.

От първия работен ден на 2012 г. - 3 януари, до 5 септември, пенсионните фондове отчитат положителна доходност. В универсалните, които са задължителни за всички работещи, родени след 31 декември 1959 г., постигнатата доходност е между 2.48 и 7.08%, показват изчисленията спрямо стойността на един дял на фондовете, която ежедневно се публикува от Комисията за финансов надзор.

Търговци си прибират кафе автоматите

в. Стандарт

Кафето от автомат ще изчезне наесен. Половината от машините, които предлагат топли напитки се очаква да бъдат изтеглени от собствениците им. В същото време от 40 ст. чашката вече ще се продава за 60 ст., прогнозират от бранша. Причината са нови изисквания на данъчните. Според новата наредба така наречените вендинг машини трябва да имат директна връзка с НАП до края на октомври.

Поставянето на апаратите обаче ще струва около 400 - 500 лв. при месечен оборот на повечето машини от около 120 лв., обясниха собственици.

Кипър хвана заразен фураж от България

в. Стандарт

Кипър е в паника заради опасен фураж, внесен от България и Аржентина. Властите в Никозия са започнали разследване, за да установят какво количество от заразените храни за животни е попаднало на пазара.

В 1700 тона зърно са открити опасните афлатоксини. Според медиите на острова количеството е било внесено от България през пристанище Василико през август.

По-късно същия месец са засечени 7500 тона соеви блокчета от Аржентина, заразени със салмонела.

Негодните храни по морето - пъти по-малко

в. Новинар

Негодните храни по морето това лято са намалели. Това показват последните данни на Агенцията по безопасност на храните. В края на седмицата сезонните проверки по курортите на родното Черноморие приключиха.

Според анализа на експертите некачествените продукти, предлагани на туристите са пет пъти по-малко от предходната година.

Най-много сигнали за нарушения има подавани в приемните на Агенцията по Южното Черноморие. Те са стигали около 30 на ден. Най-много са били тези за стара риба. Българите все по-често се оплакват от лошата хигиена и некачествена храна по капанчетата на плажа.

Мандрите натискат за промяна на новите стандарти

В. Новинар

Мандрите натискат за промяна на новите стандартите за сирене. Преди време земеделското министерство обяви, че ще бъде приета нова наредба, в която ще се завишат изискванията за производство на млечни продукти и техните имитации.

Целта е да се намалят продуктите, в които се ползва палмово масло. 
Производителите няма да могат да ползват едновременно една и съща поточна линия за истински млечни продукти и такива с палмово масло или друг вид растителни масла.

Няма да има шоково поскъпване

в. Новинар

Доматите, които се предлагат на пазара, са по-скъпи в сравнение с миналата година. Това заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР. "Сега ситуацията е нормална на пазара и няма нищо драстично и фатално", заяви той. Стойчев припомни, че преди около 2 години земеделците са продавали продукцията си на безценица и са хвърляли доматите по улиците.

Според Стойчев пикът на цените на хранителните продукти е бил преди четири години. "Все още не са достигнати най-високите стойности на много от храните от 2008 година", заяви експертът.

Почти 8 млрд. лв. са изтеглени от банкомати през първото полугодие

в. Сега

Близо 7.7 млрд. лева са изтеглени от банкоматите у нас през първото полугодие на 2012 г., сочи статистиката на БНБ. Това са 53.2 млн. броя транзакции. Което е с 300 млн. лева повече спрямо същия период на 2011 г., когато изтеглените пари са били 7.4 млрд. лева. 4.5 млрд. са изтеглени от банкомати на банката, която е издала банковата карта, а 3.2 млрд. лева - от банкомати на други платежни доставчици.

Средната сума, която българите са теглили в страната през първите 6 месеца на годината е 145.2 лева. Изтеглените суми от разплащателните сметки на гише възлизат на 20 млрд. лева.

Само 1085 фирми са получили пари от бизнес програмата на ЕС

в. Сега

Общо 1085 предприятия са били подкрепени с европари по единствената програма за бизнеса "Конкурентоспособност". Това означава, че до финансиране всяка година стигат 275 фирми. Броят им обаче е нищожен на фона на всички регистрирани фирми у нас, които са над 300 000.

Голяма част от компаниите не проявяват интерес към парите от Брюксел, а други са отпаднали по една или друга причина, след като са кандидатствали. От началото на 2007 г. до април т.г. одобрените фирми са взели 500 млн. лв., сочи справка на в. "Сега". Въпреки това "Конкурентоспособност" се нарежда сред една от най-изоставащите програми у нас, наред с "Развитие на човешките ресурси" и "Околна среда", по която разплатените средства са малко над 13%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още