IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делян Добрев очаква поевтиняване на горивата през настоящия и следващия месец

Министърът на икономиката очаква Газпром да изпълни договорите си независимо от резултатите от проверката на ЕК за доставките

12:40 | 06.09.12 г. 2
<p>
	Делян Добрев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: БТА

Министърът на икономиката Делян Добрев заяви пред Нова телевизия, че очаква цените на горивата през настоящия и следващия месец да се понижат след приключването на активния летен сезон, в който потреблението е високо. Добрев се ангажира, че ако цените "не мръднат", той ще си признае, че е сгрешил с прогнозата си.

Той подчерта също, че през последните един-два дни се наблюдавало леко поевтиняване както на петрола, така и на долара, и това дава основания да се очаква, че ако тенденцията продължи, и цените на горивата ще се понижат.

Тази сутрин обаче петролът сорт "Брент" отново поскъпва, като сделки се сключват на равнище от 113,99 долара за барел. Доларът леко поевтинява, като се разменя срещу еврото за 1,2611. За поредна седмица цените на горивата остават на рекордно високи цени като най-масовият бензин се продава за 2,77-2,79 лева за литър. Междувременно и цената на пропан-бутана се покачи с 5%.

Според анализ на експерти на министерството за миналата година цените на горивата в Европейския съюз са поскъпнали с 6%, а в България - средно  с  5,7%.

Добрев припомни също, че проблемът е във високия акциз, който е на нивото в развитите европейски страни, където доходите са значително по-високи. "Не може акцизът в България да е колкото в развитите страни в ЕС, където доходите са доста по-високи", обяви той. Министърът подчерта, че ако акцидът бъде намален с 30%, това ще доведе до поевтиняване на горивата с около 30 ст.

Той коментира разговор с колегата си Томислав Дончев, който имал приятел, сдобил се наскоро "с някакъв китайски автомобил", двуместен електромобил за 20 хиляди лева, който харчел 2 лв. ток на 100 км. Според Добрев "все повече трябва да поглеждаме и към тази алтернатива, и към възможностите да конвертираме нашите автомобили".

По повод започналата проверка на Европейската комисия на договорите на "Газпром" за доставка на газ за няколко страни, сред които и България, министърът изрази убедеността си, че това тяма да се отрази на доставките за тези страни, защото руският гигант щял да изпълни договорите си.

Настоящият договор за доставка на синьо гориво в Бъгария изтича и в момента се водят преговори по условията на нов договор.  Според Добрев той не трябва да е дългосрочен, за да позволява "да бъдем гъвкави", докато търсим алтернативи на руския газ и да се включват нови доставчици.

Относно оповестената вчера класация за конкурентоспособността, от която се вижда, че България се е изкачила с 12 места за година според доклада на Световния икономически форум, той изтъкна, че това е "един голям скок, рекордно класиране за всички времена на България". По думите му това ще окаже голямо влияние върху чуждестранните инвеститори и техните вложения значително ще се увеличат.

Класацията според министъра показвала още, че България е държава, която вече не се сравнява с Румъния, а със страните от Централна Европа. "Защото ако погледнете последните 20 години и всички класации на всякакви теми, България и Румъния са редовно заедно и дори България е една крачка зад Румъния. В случая ние не сме България и Румъния на опашката на поредната класация, без значение коя е тя, а ние сме България, която е в една и съща група с държавите от Централна Европа", коментира Добрев.

Това, което го притеснявало обаче е, че страната е на едно от последните места по иновации и по бизнес среда. Той смята, че тези данни са повод да се направи програма, по която да се работи, така че през следващата година, страната да е по-напред в класацията по тези показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
То убаво харчи 2лв на 100км ама батериите колко зарядно разрядни цикли имат и колко струват :D. Също така батерии заредени на 100% какъв пробег мой се направи щото доколкото знам са много скъпи тия батерии говорим си за поряд от хиляди и за няколко години батериите издават багажа или при изминаване на около 100 хиляди километра което се случи първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Тоя пак живее в някаква друга държава - колко българи могат да си позволят кола за 20 000 лв и отделно по какво пък се равни на Чехия, Словакия, Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още