IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 септември

08:54 | 06.09.12 г.
Преглед на печата за 6 септември

1 000 души ремонтират 2 километра улица за месец с еврозаплати

в. Сега

Странен пример за ефективност на харченето на европейски пари даде вчера социалният министър Тотю Младенов. Той обяви за добро уплътняване на времето проект по схема "Развитие" в община Неделино, където 1000 души са ремонтирали основно два километра улица за два месеца.

"За два месеца са сменили окабеляване, осветление", похвали ги Младенов, който заяви, че е разпоредил тотален контрол на кметовете, за да се види дали уплътняват добре работното време на наетите.

Грубата сметка обаче показва, че всеки е оправил по 2 метра от въпросния участък за два месеца.

 

ГЕРБ отказа одит на Центъра за градска мобилност

в. Сега

Управляващото мнозинство в Народното събрание не позволи на Сметната палата да направи одит на общинското предприятие "Център за градска мобилност" ЕООД в София. ГЕРБ отхвърли предложението на БСП да се проверят сметките на дружеството.

Компанията е правоприемник на бившето дружество "Паркинги и гаражи" ЕАД, което събираше парите от такси за паркиране в столицата.

"Чрез хитри юридически номера тези средства се отклоняват, за да се финансират скрито други фирми на Столичната община", обоснова предложението на левицата червеният депутат Михаил Миков. Той обвини мнозинството, че в продължение на месеци е бавило разглеждането на предложението на социалистите, за да осигури чадър над предприятието.

Според колегата му от БСП Петър Курумбашев пък ГЕРБ използват дружеството за партийно финансиране. "Като "Паркинги и гаражи" това предприятие беше касичка на СДС, като ЦГМ стана касичка на ГЕРБ", заяви той.

"Като знаете за кражби, защо не сте докладвали на прокуратурата?", контрира го заместник-председателят на НС от ГЕРБ Анастас Анастасов. И препоръча на левицата да отнесе въпроса на общинско равнище.

В същия дух беше издържан и докладът по въпроса на доминираната от ГЕРБ парламентарна комисия за бюджет и финанси. В него се обяснява, че не би трябвало на Сметната палата да се възлага подобен одит, тъй като средствата, с които оперира ЦГМ, не били с голям обем, нито дейностите ѝ били обществено значими. Затова се препоръчва проверката да се възложи на звеното за вътрешен одит към Столичната община.

Същото мнение изразил и председателят на одитната институция Валери Димитров.

 


Брюкселски капан за тютюна ни

в. Стандарт

Брюксел готви шамар за 200 000 българи, свързани с производството на тютюн. Те може да изгубят поминъка си заради промени в Директивата за тютюневите изделия (2001/37/ЕО).

Евроекспертите се готвят да забранят редица съставки, използвани в производството на тютюневи изделия. Възможно е една от тях да бъде ориенталският тютюн, който се отглежда единствено на Балканите - в България, Гърция, Македония и Сърбия.

Този сорт се използва в малки количества в производството на цигари, за да им придаде аромат, затова може да бъде разглеждан като добавка и да влезе в забранения списък заедно с ментола, есенциите на ванилия, череша и други. За това предупреди Марк Фрич, директор регулаторни въпроси в ЕС, към тютюневия концерн Philip Morris International. Презентацията му бе в рамките на семинар, проведен в италианската област Умбрия, на който участваха и Асоциацията на тютюнопроизводителите в Италия и Асоциацията на италианските търговци на дребно.

Очаква се всеки момент подготвените предложения за изменение и допълнение на директивата, регулираща тютюневите изделия, да постъпят за разглеждане в Европейската комисия. Ако логиката на бюрократите запрати ориенталския тютюн в списъка с добавки, то над 42 000 регистрирани тютюнопроизводители у нас, даващи работа на над 200 хил. българи, ще се окажат изправени пред фалит.

Ориентирането към други сортове като "Бърлей" и "Вирджиния" не е опция, тъй като те са масово произвеждани навсякъде по света, докато ориенталският се гледа само у нас. Именно това отрежда на България второ място в Европа по тютюнопроизводство след Италия.

"Европейската комисия трябва да мисли за тютюнопроизводителите в България и Гърция, които произвеждат ориенталския тютюн, използван в световен мащаб", каза Марк Фрич.

 

Наемите тръгнаха нагоре

в. Стандарт

Цените на жилищата замръзнаха през лятото, но наемите тръгнаха стремително нагоре, пише economymagazine.com. Гарсониерите под наем скочиха до близо 4 евро за квадрат, което е с 3,5% повече, отколкото през юли. С 3,5% нарастват и офертите при тристайните жилища до средно 3.09 евро. Най-голям ръст бележат търсените наеми при двустайните имоти, които нарастват с близо 5 на сто до 3.41 евро за кв. м.

Заедно с увеличението на цените на наемите се отчита и друга тенденция - скок на измамите с наеми на жилища. Апашите предлагат изгодни жилища в центъра на градовете. Искат предплата за два месеца, а комуникацията е само по електронната поща. След като преведете парите по банков път, "хазяинът" изчезва, а вие оставате на улицата.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още