IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българското мляко може да изчезне?

Регулациите ще доведат до смърт на отрасъла, смятат от Института за пазарна икономика

09:48 | 06.09.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: МЗХ</p>

Снимка: МЗХ

Дали от свръх-загриженост за добруването на българските животновъди или поради други подбуди, министерство на земеделието и храните е взело на прицел млечния бранш. От няколко месеца насам то го засипва със свръх-регулации, като ограничава свободната стопанска иницатива и спъва бизнеса, заявява Николай Вълканов, анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Ако приемем, че министър Найденов е воден единствено от възвишени подбуди да осигури пазар и по-високи изкупни цени на млекопроизводителите, то начинът, по който го прави, уверено насочва бранша към бавна, но сигурна смърт.

След като производството на млечни продукти от заместители бе ограничено административно, което най-вероятно ще доведе до консолидация в преработвателния сектор, с готвените промени в Закона за Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС се налагат нови ограничения.

Ако поправките бъдат приети, покупките на мляко от преработватели ще могат да се извършват само с писмен договор със срок от минимум шест месеца (изключение от този срок е възможно само с изричното писмено съгласие на фермера). Предвидени са задължителни реквизити в контрактите като цена, обем и честота на доставките и пр. Договорите за доставка ще трябва да се регистрират в Разплащателна агенция (за краве мляко) или в Областна дирекция „Земеделие“ (за мляко от други животни) в 14-дневен срок. За нарушение на новите правила, естествено, са предвидени глоби. Промените са съобразени с Регламент 261/2012, според който обаче те са препоръчителни, а не задължителни. Т.е. няма изрична необходимост от приемането им, уточняват от ИПИ.

При очертаващото се ограничаване на свободното договаряне и липса на сигурност дали чувствителна пазарна информацияза компаниите няма да изтече от администрацията, която я събира, логично е да си зададем въпроса няма ли преработвателите да предпочетат вносно мляко? Данни за първите три месеца на 2012 г. показват, че в поне три държави-членки на ЕС от Източна Европа изкупните цени на млякото са по-ниски от тези в България. Време е да си признаем, че млекопроизводството ни в крайна сметка не е особено конкурентоспособно, а административните мерки не са сред инструментите, които могат да го спасят, обобщава Николай Вълканов от ИПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
И все пак би било интересно тия корифеи от ИПИ да ни разяснят причините за сегашното състояние на нещата в отрасъла. Много би ми било интересно. Освен това, за да е аргументацията им пълна, би следвало и да посочат алтернативни решения освен констатации. Констатации можем да направим и ние "простосмъртните"! :)... .."Време е да си признаем, че млекопроизводството ни в крайна сметка не е особено конкурентоспособно, а административните мерки не са сред инструментите, които могат да го спасят, обобщава Николай Вълканов от ИПИ."... Да не конкурентно е ! Втората част на твърдението обаче е спорна. Ако твърди Никито че..." административните мерки не са сред инструментите, които могат да го спасят" ..." , то какво предлага той и поема ли някаква отговорност стоейки зад твърденията си!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Аз съм имал съдбата да се родя и донякъде да израстна в комунизма. Не ме е грижа за комунизма. Но аз имах възможността да усетя вкуса на истинско мляко,сирене,кашкавал. Сега аз имам дете - то никога не е вкусвало истинско краве мляко и никога няма вкуси. Вместо това - вода с бял цвят и наблъскана с химия за да пише на шишето срок на годност *годината на производство*+2 години. П.П. Не хваля комунизма (не се хващайте за това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Преди да влезем в ЕС аз си купувах мляко директно от производителя, човека идваше в града и обикаляше клиентите си и продаваше. След въвеждането на тези регулации човека изчезна и аз сега купувам мляко от магазина, на което само името му е мляко. Дали отговаря на някакви изисквания на ЕС - сигурно. Дали отговаря на изискването на истинско автентично мляко - Не мисля. Заради това не процъфтява отрасъла. Защото всичко минава през преработватели,прекупвачи и вериги магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Регулациите ще доведат до смърт на отрасъла, смятат от Института за пазарна икономика"Интересно би било да обясни, защо досега, до този момент, без тия "регулации" отрасъла не е процъфтял!? Въпроса е логичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Регулациите ще доведат до смърт на отрасъла, смятат от Института за пазарна икономика"Пак са захлебели тия "генийчета" от някои "бизинисмени"! Николайчо е осигурил плащането на ипотеката за някой и друг месец. Може даже и хладилника да са му напълнили. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
С риск повтарям това което писах преди 1 месец от собствени наблюдения...Изкупуването на мляко и животни от дребните стопани по селата е криминално деяние от 20 години. Изкупуват се от прекупвачи които бавят плащането по 3-5 месеца и после фалират като остават хората с пръст в устата. Никакви договори, никакви данъци и осигуровки.Не е най-точния пример но в Гърция толкова години изкупуването на млякото се извърша от ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ. Тя гарантира , че няма да има ощетени по веригата производител-мандра-магазин-потребител. Тази компания в момента е на тезгяха за приватизация. А да видим след 1 година какво ще стане при тях в млечния бранш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Един от най-вредните субекти е Миро Мършата. Единственото, което го интересува е колко ще сложи в собствения с джоб. А големите ботковци знаят как да се отблагодаряват. А Мършавото все с добри намерения и все мечешки услуги прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
forexboy
преди 11 години
"Промените са съобразени с Регламент 261/2012, според който обаче те са препоръчителни, а НЕ задължителни. Т.е. няма изрична необходимост от приемането им, уточняват от ИПИ." Ти нещо като адвокат на тази шайка от унищожители, наречена правителство ли се явяваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Неспирно говорим за това тука в коментарите. Безумните регулации не са наложени от нашето правителство. Нашето правителство няма право на глас. То е подчинена администрация на бюрократите от Брюксел. Брюксел иска ли Б-я да произвежда мляко? Бас държа, че за тях е по добре да има един производител на мляко по малко. Който не може да се справи с тъпите им правила да загива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още