IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 4 месеца се понижиха цените на 400 лекарства

Само през август аптеките са свалили цените на 74 медикамента, като поевтиняването е до 74% за някои от продуктите

12:45 | 05.09.12 г. 1
За 4 месеца се понижиха цените на 400 лекарства

Приблизително 400 лекарства вече са с по-ниски цени. Това са показали служебните проверки, извършени от комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство, съобщиха от ведомството. 

При направените инспекции само в периода от 14 август до 28 август т. г. е установено, че аптекарите са понижили цените за 74 лекарствени продукта, като намалението варира от 4 до 75%.

От май месец тази година комисията наблюдава активно пазара, сравнявайки цените на лекарствата в страната с тези в референтните за България държави. 

От здравното ведомство посочват, че проверката представлява непрекъснат процес и тя се извършва за всеки отделен лекарствен продукт, но не по-рано от една година след датата на регистриране на неговата цена.

Предвидено е до края на тази година да бъдат разгледани общо около 3200 лекарствени продукта.

Вчера Народното събрание прие на първо четене промени в закона за лекарствата, с които Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти вече ще бъде със статут на държавна комисия, за да се оптиимзира процесът за поевтиняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kat123
преди 11 години
А на колко лекарства цените се повишиха? За това никой не пише и говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още