IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 септември

07:43 | 04.09.12 г.
Преглед на печата за 4 септември

Общините са против държавния контрол над бюджетите им

в. КапиталDaIly

Новият Закон за публичните финанси, който предвижда правомощия на местните власти да се прехвърлят на министъра на финансите, предизвика съпротива от страна на общините.

Ведомството на Симеон Дянков подготви и публикува проектозакона в края на август. Той все още е на фаза обществено обсъждане, но тази есен се предвижда да бъде внесен за гласуване в парламента и да влезе в сила от началото на 2013 година.

Предложената реформа цели да въведе единни правила за управление на всички публични ресурси, като ще отмени Закона за устройството на държавния бюджет и Закона за общинските бюджети, а на по-късен етап ще замести и законите за държавния и общинските дългове.

Проектът предвижда финансовият министър с указания да налага допълнителни аспекти за финансовата политика на общините. 

Най-разбъркваният сектор

в. КапиталDaIly

Ако има сектор, в който правилата постоянно да се променят и регулациите да бликат една след друга, тази година шампионът безспорно е бизнесът с преработването на мляко.

Сега в закон ще бъде въведено правило всички договори за покупка на мляко да се регистрират. Все действия на свръхнамеса и със спорен ефект.

Производителите на мляко и преработвателите ще бъдат задължени да сключват минимум шестмесечни договори, които трябва да бъдат регистрирани в областните дирекции по земеделие. Изключение за срока ще се прави само с писмено съгласие на животновъда. Това сочи нов проект за промени в Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в ЕС.

Министри започнаха предизборно да "раздават" по-високи заплати

в. „Сега”

След като стана ясно, че редица браншове се готвят за протести с искания за по-високи заплати, министрите започнаха щедро да обещават повишение на доходите в изборната 2013 г.

След вътрешния министър Цветан Цветанов вчера за по-високи заплати заговориха министрите на образованието Сергей Игнатов и на отбраната Аню Ангелов. В същия тон се изказа и социалният министър Тотю Младенов.

От Министерството на финансите вчера заявиха за "Сега", че проектобюджетът за 2013 г. още не е готов. И докато не стане факт, не е ясно дали и с колко ще се вдигат заплатите, плащани от бюджета.

Държавните служители все пак няма да си плащат осигуровките

в. „Сега”

Управляващите от ГЕРБ са се отказали напълно да прехвърлят на държавните служители плащането на осигурителните вноски, които са за сметка на осигуреното лице, както обещаха покрай дебатите за пенсионната система.

"Това упражнение би имало смисъл, ако се намери допълнително ресурс от държавния бюджет, за да се компенсират заплатите на тези хора, защото иначе те биха намалели. На този етап мисля, че то е неосъществимо", призна социалният министър Тотю Младенов пред БНР. Той заяви, че проблемът е бил дебатиран с финансовия министър Симеон Дянков.

Покрай дебатите за пенсионната реформа от бизнеса настояха държавните служители да поемат своята част от осигуровките, което би било по-справедливо на фона на затягането на условията за пенсиониране за всички хора. Финансовият министър Симеон Дянков дори се беше заканил това да стане още от 1 юли т.г.

Заводът за боклук отново се отлага

в. „Сега”

Ново забавяне с два месеца ще има на завода за боклук в София. Кандидатите за строежа бяха избрани още през май, а ценовите им оферти трябваше да се отворят през август. Комисията, която оценява кандидатите, обаче си удължи времето за работа с още два месеца и ще заседава до октомври.

"Не можем да си позволим да правим какъвто и да било компромис, независимо от това, че бързаме, всичко трябва да е прозрачно. Преди няколко дни при откриването на метрото г-н Барозу оцени много високо начина, по който усвояваме европейските средства", обясни поредното забавяне кметът Йорданка Фандъкова.

"В момента се прави оценка на офертите и се гледат техническите показатели с помощта на независими експерти от страна на Европейската инвестиционна банка", поясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Нов скандал се разрази покрай търга за държавна земеделска земя

в. „Сега”

Земеделското министерство е обявило за продажба имоти, към които е имало интерес от наематели. При това на организираните преди месец търгове те са предложили да плащат годишно по-висок наем, отколкото е началната продажна цена на терените сега.

Така например 7811 дка в землището на с. Горни Лом, които се намират източно от връх Миджур в Стара планина, се предлагат с начална цена 61 лева на декар, а средната цена на имотите там е около 80 лв., съобщи Тома Белев от "Зелени Балкани".

В края на юли е имало търг за отдаване под наем на по-голяма част от тези терени. Тогава Емил Цеков Петров е предложил годишен наем от 100 лева за декар и е бил готов да вземе под наем 11 от 16-те предлагани сега имоти срещу близо 127 хил. лв.

Автогазът гони рекорд

в. „Стандарт”

Автогазът поскъпна драстично от понеделник - с над 3 на сто, от 1.30 на 1.36 лв. за литър. На някои от бензиностанциите попан-бутанът вчера сутринта се продаваше дори за 1.38 лева литъра. Според таксиметрови водачи, които масово използват екогоривото, следващото поскъпване ще изравни рекорда на автогаза от 1.41 лв. отпреди повече от година. Колебаехме се дали да вдигаме тарифите от средата на септември, но при тези цени на горивата това е неминуемо, категоричен беше шеф на една от малките столични таксиметрови компании. Обмисля се повишаване на тарифите с около 20 ст. на километър.

Продават ВМЗ с три месеца по-бързо

в. „Стандарт”

До два месеца и половина ще бъде приключена процедурата по приватизация на ВМЗ Сопот. Това обяви в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му трима кандидати стратегически инвеститори са подали оферти - "Сейдж Консултантс" АД, София, "Емко" ЕООД, София и "Дунарит" АД, Русе.

И трите вече имат разрешителни от ДАНС да работят с класифицирана информация, което е едно от важните изисквания за участие в процедурата. Така сроковете за приватизацията на ВМЗ ще бъдат съкратени и тя ще приключи по-рано от предварително заложените 165 дни.

Причината за това е, че три месеца се спестяват само от проучването от ДАНС, обясни министърът. Според него и тримата кандидат-купувачи са стратегически - с определени обороти от специфична дейност. Сега се очаква да се види кой от тях ще даде най-добра оферта за сопотското дружество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още