IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимален ръст в продажбите на публичните компании през второто тримесечие

Индексът на Investor.bg отново показва увеличение на продажбите на годишна база след две тримесечия на спад

08:30 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минимален ръст в продажбите на публичните компании през второто тримесечие

Индексът на продажбите на промишлените публични компании, изчисляван от Investor.bg, отчете ръст, макар и само с 1%, през второто тримесечие на 2012 спрямо същия период на миналата година.

През последното тримесечие на 2011 и първото на 2012 средните обороти на индустриалните компании спадаха на годишна база със съответно 0,5% и 1,2%.

На тримесечна база индексът нараства с 5,9 на сто, но това е по-скоро сезонно явление, тъй като исторически почти винаги се отчита растеж по това време на годината.

54% от дружествата, участващи в изчислението на индекса, регистрират ръст в продажбите на годишна база, а 61% отбелязват ръст на тримесечна.


Графика: Investor.bg

Индексът включва голяма част от индустриалните дружества, чиито акции са листнати за търговия на БФБ-София и има за цел да проследи изменението в приходите от продажби на публичните дружества от промишлеността между два периода, а не фактическото им равнище.

В приходите от продажби са включени нетните неконсолидирани приходи от продажби на продукция, стоки и услуги (сумарно).

Индексът е построен и с исторически данни, като стартира от третото тримесечие на 2003 г. от базова стойност 100.

Изчисляването на индекса става по следната формула:

            n
Index = Σ Revenues it,
           i=1      Dt

където Revenues it са нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги на компания i за период t, а Dt е стойността на делителя през период t.

Стойността на делителя Dt се променя при промяна в структурата на индекса. Делителят не допуска изкривяване на данните за изменението на продажбите преди и след влизане или излизане на дадена компания от състава на индикатора.


Таблица: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още