IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кандидатите за строеж в Камчийски пясъци ще правят нова екооценка*

Еколози настояват купените земи в защитената зона да бъдат върнати в горския фонд

11:02 | 31.08.12 г.
Кандидатите за строеж в Камчийски пясъци ще правят нова екооценка*

Със заповед от 23 август 2012 г. министърът на околната среда и водите Нона Караджова е спряла изпълнението на одобрени от предишния кабинет планове за застрояване в местността „Камчийски пясъци”, като се позовава на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.

Това съобщиха за Investor.bg от екоминистерството, след като вчера еколозите от коалицията "За да остане природа в България" сигнализираха, че на 31 август т.г. изтича срокът на действащия мораториум за строителство в защитената територия.

Забраната беше издадена през миналата година, за да се предотврати застрояването на камчийските дюни и лонгозни гори до издаването на заповед за обявяването на територията за защитена зона за опазване на природните местообитания от европейската екологична мрежа Натура 2000.

„Аргументите за този мораториум се базират на нормативната база от 2008 г., с която страната ни приложи евродирективите за строг режим на опазване на хабитатите, обхванати от екологичната мрежа НАТУРА 2000, припомни Андрей Ковачев от коалицията „За да остане природа в България“.

Еколозите настояваха за удължаване на мораториума, тъй като в края на мандата си предишното правителство разреши да бъде сменено предназначението на 3 хиляди декара от бившата защитена местност, за да бъде изграден хотелски комплекс.

Тогавашните управленци приложиха различни похвати, за да заличат защитения статут на местност "Камчийски пясъци", като прекатегоризираха дюните в пасища с цел бъдеща промяна на публичната държавна собственост в частна държавна.

С идването на власт на новото правителство реалната опасност от унищожаването на Камчийски пясъци остана, тъй като налагането на забрана за промяна на предназначението на всички заменени гори със Закона за горите от 2011 г. не засяга камчийските гори и дюни, чието предназначение вече беше променено, припомниха от коалицията.

Строителството беше спряно едва след намесата на Европейската комисия, която беше сигнализирана от българските неправителстевни организации.

С последната си заповед от 23 август екоминистърът на практика обезсилва издаденото разрешително за строеж, така че ако инвеститорите желаят да осъществят намеренията си, трябва да започнат нова процедура за оценка по реда на екологичното законодателство, посочиха от екоминистерството.

Анализът на експертите е показал, че по старите инвестиционни планове е извършена екологична оценка, но липсва задължителната оценка за съвместимост с предмета и целите за опазване на двете защитени зони от НАТУРА 2000 - „Камчия” и „Комплекс Камчия”, които се намират до териториите.

Границите на исканията за строеж попадат в природни местообитания на диви птици, защитени по НАТУРА. Ако инвеститорите желаят да осъществят намеренията си, следва да инициират пред варненската инспекция за опазване на околната среда нова процедура за оценка.

Новата заповед е изпратена за изпълнение на кмета на община Долни чифлик и за сведение на фирмите, които имат инвестиционни проекти на територията на „Камчийски пясъци”. Информирани са още областният управител на област Варна и регионалните структури за строителен контрол, съобщиха от екоминистерството.

От коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че настояват за кардинално решение на проблема, като извадените от горския фонд и включени в регулационните планове на Долни чифлик земи бъдат извадени от регулацията.

Пред Investor.bg експертът от коалицията Александър Дунчев поясни, че е внесен иск във Върховната административна прокуратура за обявяване за нищожни заповедите на Министерския съвет и на община Долни чифлик, с които са одобрени подробните устройствени планове и решенията за промяна на предназначението на имотите в местността Камчийски пясъци. 

Въпреки че еколозите одобряват заповедта на министър Караджова за нова екооценка на инвестиционните планове, природозащитниците настояват терените да се върнат в горския фонд, защото при сегашния им статут на урбанизирани територии в тях не могат да се прилагат европейските екорегламенти, свързани с мрежата НАТУРА.

* Статията е обновена към 14,30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още