IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 32 хил. дка гори са унищожени от пожари това лято

Заради необичайно високите летни температури пораженията от пожарите се превръщат в огромна заплаха за населените места

10:38 | 28.08.12 г.
<p>
	Високите температури това лято допълнително усложниха потушаването на пожарите.<em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Високите температури това лято допълнително усложниха потушаването на пожарите. Снимка: БТА

Над 32 хиляди декара гори са изпепелени от пожари в периода от юни до август тази година. Това съобщиха за Investor.bg от Изпълнителанта агенция по горите, отчитайки пораженията от палежите през това лято.

На фона на щетите от 2007 г., когато огнената стихия унищожи близо 430 хил. дка,  а в цялата страна бяха регистрирари над 1 500 огнища, тазгодишната статистика изглежда не така стряскаща.

Еколози и горски служители обаче припомнят, че заради необичайно високите летни температури пораженията от пожарите се превръщат в огромна заплаха за населените места, в близост до огнищата.

„Опасността се засилва от горещините и допълнителното обгазяване, което пречи за потушаване на огъня“, поясни Костадин Спасов, шеф на дирекция „Опазване на горите и лов“ в агенцията.

Той припомни, че за първи път тази година в потушаването на огъня се включиха активнo не само пожарникари, горски служители и спасители, но и доброволци от цялата страна.

Въпреки опитите да се докаже умишленост при палежите, статистиката сочи, че умишлен палеж се установява едва при 3% - 5% от огнищата, регистрирани в рамките на една календарна година.

Статистиката за трите летни месецa през тази година показва, че най-много пожари е имало край Бургас, Берковица, Видин, Сливен и др.

По данни на регионалната дирекция в Бургас са унищожени над 8 хил. дка с гори, над 7 хиляди дка са засегнатите площи във Видинско, над 6 хил. дка в Сливенско и др. Данните не включват засегнатата земеделска земя, поясниха от агенцията по горите.

Окончателната статистика за щетите от летните пожари ще бъдe готовa едва през есента, затова и на този етап експертите не се наемат да прогнозират какви ще бъдат финансовите загуби.

През 2007 г., отбелязала най-големи поражения за природата, са отчетени финансови щети за близо 10 млн. лв., сочат данните на агенцията.

През 2001 г., когато пожарите са унищожили близо 204 хил. дка гори, финансовите загуби се изчисляват на 1,5 млн. лв., съобщиха от агенцията.

„Огромните щети от пожарите остават за природата, защото нейното възстановяване отнема десетилетия, да не говорим за местообитанията на животните, които също биват унищожавани“, коментира Спасов.

Той припомни, че освен засилената охрана от горските служители, за последните години са предприети редица кампании сред населението, чиято превантивна цел е да се ограничат до минимум щетите от незагасени пожари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още