IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 август

08:07 | 27.08.12 г.
Преглед на печата за 27 август

Когато кризата осигурява растеж

в. Капитал Daily

Собствените марки на търговските вериги заемат все по-голям дял от продажбите им, а поръчките за тях носят поне донякъде сигурност на производителите им. Това показват маркетингови проучвания и допитвания на "Капитал Daily" до вериги и производители в България.

Тенденцията е световна, а една от причините за подобряващата им се позиция е и икономическата криза, заради която хората са свили потреблението си. Повечето от собствените марки на българския пазар се намират в по-ниския ценови клас, все по-разпространени стават и тези в по-високия, но дори и те като цяло са по-евтини, отколкото аналогични продукти с марка на производителите.

Международно проучване на агенция Nielsen, цитирано от изданието за бързооборотни стоки "Регал", показва, че в началото на 2011 г. 60% от потребителите в общо 55 държави по целия свят (изключена е Южна Америка) купуват все повече продукти от марки на веригите.

Българският телеком пазар ще достигне 2,6 млрд. лв през 2012 г.

в. Капитал Daily

През 2012 г. българският телеком пазар ще достигне приходи от услуги от 2.6 млрд. лв. и ще отчете ръст от 1.7% на годишна база след близо три години на спад. Това е прогнозата на изследователската компания Pyramid Research, която е специализирана в изготвянето на анализи за различни индустриални сектори. Те очакват кумулативният ръст (CAGR) да достигне 3.1% в периода за следващите пет години до 2017.

Данните в доклада на Pyramid Research за растежа обаче са на базата на CAGR, или съставната годишна норма на растежа. Тя измерва степента на възвращаемост на инвестициите в периода на инвестиране, в случая на доклада на изследователската фирма – от пет години.

Половината спестявания в 1,5% от сметките

в. Стандарт

Близо половината от спестяванията, които българите поверяват на банката, стоят в 1,5% от сметките. Това сочат изчисления на „Стандарт” за депозитите на физически лица, направени на база данните на БНБ. Цифрите показват, че близо 15 млрд. лева се пазят в eдва около 188 000 сметки. Останалите около 17 млрд. лв. влогове са разпределени между повече от 12 млн. сметки. Това ще рече, че средно в сметките на богатите има по около 80 000 лв., докато останалите държат средно по 1500 лв. в банката.

Така излиза, че влогът на един богаташ е 53 пъти по-голям от този на останалите граждани. Парите в някои депозити обаче може да са много повече или доста по-малко от средното за дадената група, коментират банкови експерти. Те уточняват, че не е задължително всяка отделна сметки да е на различен човек. Възможно е едно физическо лице да има повече от един влог.

Пуснаха още 15 км от Тракия

в. Стандарт

 Пуснаха за движение лявото платно на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас-София, между пътен възел "Зимница" и пътен възел "Ямбол". Новооткритото платно е с дължина 15 километра. В петък за движение беше отворено и другото платно на отсечката, предаде БНР.

С пускането на този участък ще се избягват задръстванията между Сливен и Петолъчката, но до края на сезона ще остане натоварен пътният участък между Петолъчката и Карнобат, който е около 30 километра. Трафикът там ще намалее след пускането на целия Лот 4 от автомагистралата от Ямбол до Карнобат.

Има място за изцяло лоукост летище край София

в. Стандарт

Има нужда от лоукост летище в София. Летище София е класическо летище. Не  може да варира много с таксите, а друго лоукост летище би могло. Както Франктфурт има Хан, което няма комфорта на Франкфурт, но там се генерира голям поток от лоукост пътници. Лондон има Ута, Брюксел - Шарле Роа и т.н.

Може да се помисли да се направи  и тук друго лоукост летище. Летище София, което е почти в центъра на града, има различни шумови и други ограничения за вредни емисии от самолетите. Това казва в интервю за http://economymagazine.bg/  Захари Алексиев, изпълнителен директор на Хели Ер. Според него теренът трябва да се търси някъде минимум на 30-40 км от София.

20 служители на БДЖ са наказани за седмица

в. Стандарт

Само през изминалата седмица са наложени дисциплинарни наказания на около 20 служители на БДЖ, които не са извършвали коректно своите служебни задължения по отношение на борбата с безбилетните пътувания. Това каза в интервю за Фокус изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Велик Занчев.

По отношение на пътуванията без билет - не правим абсолютно никакви компромиси. Борбата с безбилетните пътувания е ежедневна. Работим активно от началото на годината, като въвеждаме цял комплекс от мерки – каза Велик Занчев. 

Свирепата суша оскъпява тютюна с 30 на сто

в. Новинар

С близо 30 процента ще се покачи цената на тютюна заради липса на суровина. За това алармира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Фикрет Бекир. Той заяви, че сушата е унищожила голяма част от реколтата.

„Не сме виждали такава суша в региона от 50 години. Спрямо миналата година, ще получим една трета от реколтата – около 40 - 50 кг от декар от сорта „Каба Кулак”, и около 130 кг от „Бърлей”. В Южна България нещата са още по-плачевни – там ще получим 10 - 20 кг от декар”, оплака се експертът.

БДЖ отчете 10 млн. лв загуба за седем месеца

в. Сега

10 млн. лв. е загубата на БДЖ за първите седем месеца на годината, съобщи и.д. изпълнителният директор на компанията Велик Занчев пред "Фокус". "Като направим едно сравнение с 2011 г., когато загубата е 23 милиона лева, виждаме, че резултатът е по-добър с 13 млн. лева", коментира той. До края на август се очаква да бъде актуализиран планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на БДЖ.

"БДЖ не може да остане в държавни ръце, защото те постоянно се сменят, сменят се интересите, сменят се и управляващите го. Час по-скоро дружеството трябва да бъде приватизирано. Моето лично мнение, въпреки че нямам никаква облага от това нещо, е, че дори може наистина да се подари на някого. Абсурдно е това, което се случва в момента там", заяви пък подалият оставка от поста изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев в предаването "Неделя 150" на БНР. 

Държавният дълг на България нараснал с 560 млн. евро на година

в. Сега

Държавният дълг на България се е увеличил номинално с 560.9 млн. евро през 2011 г., съобщи Министерството на финансите. В края на миналата година номиналният му размер е бил 5.945 млрд. евро. Близо 3.5 млрд. евро е външният дълг на страната, а вътрешният възлиза на почти 2.5 млрд. евро. В края на периода държавният дълг е бил 15.5% от брутния вътрешен продукт.

От финансовото ведомство отбелязват, че ръстът се дължи на полученото през 2011 г. ново вътрешно и външно финансиране и разликите във валутните курсове при преоценката на дълга.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още