IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се привличат израелски инвестиции в напояването

Агроминистерството готви анализ на терените от държавния и общинските поземлени фондове, които биха представлявали интерес за чуждия бизнес

14:35 | 24.08.12 г.
Ще се привличат израелски инвестиции в напояването

Министерството на земеделието и храните подготвя анализ на комасирани плодородни държавни и общински земи, които да бъдат предложени на инвеститори от Израел с интерес към българското земеделие, съобщиха от агроминистерството.

Българското предложение ще бъде обсъждано на предстоящото съвместно правителствено заседание, което ще се проведе на 11 септември в Йерусалим, съобщи в днешния си брой вестник „Стандарт“.

Идеята на администрацията да съдейства за привличането на чужди инвестиции в земеделието датира от миналата година, когато при визитите си зад граница земеделският министър Мирослав Найденов съвместно с българския бизнес представяха предимствата на българското земеделие и животновъдство.

„Опитът на Израел в поливното земеделие е изключително полезен за българските фермери, затова и при срещите, които имахме там, се наблягаше на големия потенциал за сътрудничество в тази област“, поясни за Investor.bg Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Чуждите инвестиции биха повлияли положително не само върху пазара на земята в страната, но биха развили конкуренция и за въвеждането на нови технологии. През следващия програмен период субсидиите в „зелени“ проекти са поставени сред приоритетите на ЕС, затова и бизнесът приветства навлизането на конкурентни компании в областта на новите технологии, водещи до пестене на природни ресурси, поясни още Петков.

Освен към производство на зърнени и технически култури израелският бизнес е заявил интерес също и за вложения в животновъдството и млекопреработвателната промишленост. Възможно е това да стане и чрез покупка на български предприятия, съобщиха представители от преработвателния бранш.

Все още не е ясно точно какъв модел на сътрудничество ще предложи българската страна при посещението си в Израел. От агроминистерството обясниха, че окончателният доклад ще бъде готов след изработването на анализа за имотите, които могат да бъдат предоставени от общините или от държавния поземлен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още