IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23-и август

07:35 | 23.08.12 г.
Преглед на печата за 23-и август

Туристическият сектор отчита малък ръст през лятото

В-к Капитал Daily

Увеличение на туристите и сбъднато очакване за силен ръст от източните пазари. Това са двете приятни новини на това лято. Има обаче и два охлаждащи факта - бизнесът расте по-бавно в сравнение с предходните две години и остава стандартният проблем със "скъсяващия се" туристически сезон. Описанието на лято 2012 е през погледа на хотелиери и туроператори.

Макар че липсва окончателна статистика, през тази година ще бъде реализиран ръст от 3-4% през сезона, като той ще се дължи предимно на раздвижването в Русия и Украйна, сочат прогнозите на икономическото министерство. Данните на бизнеса са сходни, като очакванията са приходите да бъдат също повече, но в рамките на до 2-3%.

"ЛУКойл" отряза държавата за по-ниски цени на битума


В-к Сега

Преговорите между "ЛУКойл" и пътните фирми за отстъпки от цената на битума при определени количества са се провалили, призна шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Преговорите бяха инициирани от регионалния министър Лиляна Павлова, за да потушат скандала с драстичните разлики в цените и абсурдните суми за миене на табели и храсти, по които държавата плаща на фирмите за поддръжка на пътищата. В началото на април Павлова бодро заяви, че до седмици "ЛУКойл" ще предложи варианти за отстъпки в цените за фирмите при различни количества. "Искахме да направим нещо добро, но не се получи", призна вчера Лазаров.

Детски градини ще се откриват при облекчени изисквания

В-к Сега

Различните помещения в детските градини вече ще зависят от броя на децата, вместо да имат определени размери. С обнародваните в Държавен вестник промени в наредбата за здравните изисквания в детските градини се регламентира, че само в някои помещения, като спалня, занималня и физкултурно-музикален салон, на дете трябва да има минимум 4 кв. м и 6 куб. м.

Досега за спалнята и занималнята се изискваше да имат площ по 100 кв. м, независимо от броя на децата. А директорският кабинет трябваше да е поне 12 кв. м, още толкова да е учителската стая, независимо от големината на градината. Имаше изисквания и за големината на здравния кабинет, изолационното помещение, пералните помещения. Това максимално затрудняваше откриването на малки детски градини, особено частни, тъй като нямаше как да се осигурят толкова много помещения с нужната площ. В бъдеще всички те остават като задължителни, но няма ограничения за големината им.

Застраховането пак тръгна надолу

В-к Стадарт

Родният застрахователен пазар отново тръгна надолу, сочи статистиката на Комисията за финансов надзор за първите 5 месеца на 2012 г. Секторът отчита спад на премийния приход от 4,4% при ръст от 2,8% за същия период на 2011 г.

В общото застраховане водещи отново са автомобилните полици „Гражданска отговорност” и „Каско”, които заемат 72,6% от пазара. Въпреки това общозастрахователните дружества отчитат спад на приходите си от 4,8%, докато към 31 май 2011 г. са имали ръст от 0,4%. Още по-драстична разлика се наблюдава при животозастраховането. За периода януари-май 2012 г. компаниите от бранша имат спад на премийния приход с 2,3%, докато за същия период на миналата година е имало ръст от 17,7%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още