IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите не намалиха таксата за преглед при лекар

Кабинетът се е съобразил с искането на общопрактикуващите лекари, съобщиха от пресцентъра на правителството

13:49 | 22.08.12 г. 1
Министрите не намалиха таксата за преглед при лекар

Министрите изненадващо решиха на днешното си заседание да оставят потребителската такса за преглед при лекар в размер на 2,90 лева. Таксата за престой в болница също се запазва на 5,80 лева на ден.

От правителствената пресслужба обясниха, че кабинетът се е съобразил с искането на общопрактикуващите лекари размерът на таксата за преглед да бъде запазен, а не да бъде фиксиран на 2,70 лева.

Още през миналата година беше прокарана идеята таксите за преглед при личния лекар и за болничен престой да бъдат „отвързани“ от минималната работна заплата и да се определят от Министерския съвет по утвърдена методика заради планираните увеличения на минималното възнаграждение.

През юли т. г. бяха окончателно приети промени в Закона за здравното осигуряване, които премахнаха зависимостта между минималното възнаграждение и двете такси. Все още обаче не е ясна методиката, по която ще се определят те.

Общопрактикуващите лекари се обявиха твърдо против „отвързването“ на таксите за преглед при лекар и болничен престой от минималната заплата. Миналата година от Българския лекарски съюз дори предложиха социалното министерство да компенсира пациентите, които не могат да си позволят да плащат такса в размер на 1% от минималната заплата. Подобно предложение по-рано направи вече бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Лекарското лоби, което от години саботира здравната реформа, надделя и този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още