IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати ще договарят осигурителните прагове до края на август

Вече са приключили преговорите за нивата на праговете в 49 от общо 85-те икономически дейности

12:10 | 22.08.12 г.
Работодатели и синдикати ще договарят осигурителните прагове до края на август

Работодатели и синдикати ще имат десет дни повече, за да договорят минималните осигурителни прагове, които ще влязат в сила от следващата година, съобщиха от КНСБ.

Вместо до 21 август преговорите ще продължат до 31 август, след което следва одобрението и на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предстои да бъде направен обичайният анализ на споразуменията, както и да се изчисли какъв е средният процент на увеличение на осигурителните доходи за следващата година.

Точното изчисление на усреднените данни е необходимо, защото въз основа него социалниалното министерство административно индексира минималните осигурителни прагове за икономическите дейности, за които работодатели и синдикати не са се споразумели.

Според синдикалната организация вече са постигнати договорки за новите минимални суми, върху които се изчисляват осигуровките на заетите за 49 от общо 85-те икономически дейности, за които това е законово регламентирано.

От КНСБ уточняват, че минималният осигурителен доход за нискоквалифицираните работници в горското стопанство, на които основно се разчита в бранша, ще се увеличи с 35% от догодина, а за специалистите и ръководителите осигуровките ще се изчисляват на сума, по-висока със 17-18%.

В селското стопанство е договорено увеличение на минималните осигурителни прагове с 10-11%, за охранителите – 7,1%, в търговията ръстовете са от порядъка на 5-11% в зависимост от заеманата длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още