IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административна забрана е на път да блокира есенната сеитба

Шефът на Селскостопанска академия е разпоредил на институтите да прекратят до второ нареждане продажбата на семена за посев заради ниските им цени

11:56 | 21.08.12 г.
Административна забрана е на път да блокира есенната сеитба

Председателят на Селскостопанската академия проф. Петър Славейков е наредил на институтите от системата временно да преустановят продажбата на семена за зърно поради предлаганите от тях изключително ниски цени, съобщиха от Министерството на земеделието по повод издадената вчера заповед от председателя на академията.

Решението е взето след "установени злоупотреби при продажбата на семената", затова е разпоредена спешна проверка на ниститутите, поясниха от ведомството. Славейков дори се е заканил сделките със семена да започнат да се извършват през стоковите борси, за да се гарантира прозрачност.

От асоциацията на зърнопроизводителите посрещнаха с изумление забраната, като отрекоха семената за посев да се продават на 30 стотинки, както е заявил при срещите си в страната вчера директорът на академията.

„Средната цена на различните видове семена се движи около 50-60 стотинки, като базовите семена се търгуват между 80 стотинки и 1 лев за килограм“, обясни Радослав Христов от браншовата асоциация.

Краят на август и началото на септември е най-силният сезон за снабдяване със семена и ако институтите спрат продажбите, това заплашва да блокира есенната сеитба, алармира още Христов. Той припомни, че с тазгодишната покупка производителите залагат производството на семена за следващите три години.

Като припомни, че цените лесно могат да се засекат през издадените фактури, Христов изрази силното си недоумение защо е наложена тотална забрана върху всички институти. Фермерите са силно притеснени и от намерението търговията да става през борсите, което още повече ще забави тези сделки.

Шефовете са поискали спешна среща с директора на Селскостопанска академия, която ще се проведе в късния следобед. Investor.bg ще потърси за мнение и професор Славейков, който сутринта не беше открит за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още