IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цв. Цачев: Банките ни кредитират основно най-големите компании

Високата ликвидност и увеличаването на спестяванията са позитивните събития в сектора през последната година, обобщава анализаторът на Елана Трейдинг

16:29 | 20.08.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветослав Цачев.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Цветослав Цачев. Снимка: Личен архив

Положителните събития в българският банков сектор за изминалите 12 месеца са високата ликвидност в банковата система и увеличаването на спестяванията, пише Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД, в сайта на посредника.

По думите му "лихвите отчитат намаление, което очакваме да продължи и да стимулира кредитирането и потреблението в страната. Банките привличат стабилни парични потоци, най-вече чрез депозитите на фирми и граждани. Растежът на активите вероятно ще продължи с подобни темпове през следващата една година."

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг отчитат, че капиталовата адекватност на банковата система остава много добра, благодарение на печалбите и натрупването на резерви. Високото равнище на капитал на банките, заедно с натрупаните провизии и отделените печалби засега успяха да предпазят системата от банкови фалити, породени от лоши кредити.

Лесни кредити само за големи фирми и борба за най-добрите български предприятия

Специфичното за поведението на банките в този период е, че макар да бяха започнали да търсят възможности за увеличение на кредитирането си, за да не губят пазарен дял, те продължават да дават лесен достъп до кредити само на най-големите компании.  Това се дължи на повишаването на лошите кредити и предпазливостта на кредитополучатели да не ползват нови заеми. Затова единствената категория кредитиране, която отчита повишение, са много големите кредити за фирми. Често те са със свързани лица или част от икономически групировки, които работят с банките от много години. Но като цяло кредитирането в икономиката върви надолу и се отразява негативно на икономическия растеж.  Цветослав Цачев добавя: „От друга страна, банките свалят лихви в конкуренцията за спечелване на най-добрите български предприятия.“

Кредитите за домакинствата ще продължат да се свиват и най-вероятно последни ще започнат да се възстановяват. Тенденцията към ръст на депозитите е стабилна и се очаква да продължи до края на годината, поради икономически причини и ниското доверие на потребителите.

Банките печелят от високи лихви и ДЦК

Основен извод в анализа е, че банковата система продължава да работи на печалба въпреки голямата обезценка на активи, защото банките задържат високи лихви по кредитите, а също така заради все още малките обезценки в сравнение с проблемните заеми. Във финансовите им резултати расте приносът от операции с ценни книжа, като тези печалби идват основно от поскъпването на български държавни ценни книжа.

Лихвите по депозитите

Лихвените равнища по депозитите се движат плавно надолу. Лихвите по корпоративни заеми са на нивата от края на 2007 г., като все още имат  пространство за намаление. Тогава достъпът до евтини ресурси от чужбина беше определящ за банковата система. По депозитите в лева за граждани все още има по-високи лихви. Банките продължават с политиката за запазване на клиентската база сред населението и намалението на лихвените равнища под нива от 2007 г. ще изисква значително време.

Очакванията са през следващите няколко тримесечия нетния лихвен марж да продължи да намалява, тъй като лихвите по депозити ще паднат още, а конкуренцията ще свали и лихвите по кредити. Темповете на изменение обаче няма да бъдат значителни.

Лошите кредити

Експозициите с над 90 дни просрочие надхвърлиха 16% към края на първото тримесечие на 2012 г. и продължиха да се увеличават. Забавянето на растежа им през миналата година не се оказа сигнал за стабилизиране. Ако се добавят и кредитите с просрочие над 30 дни, процентът на проблемните заеми скача до 24,31 към средата на годи-
ната. Най силно е нарастването на категорията „загуба“, или кредитите в просрочие над 180 дни. Кредитите в просрочие между 90 и 180 дни отчитат намаление в реален обем, заедно със спада на експозициите под наблюдение. Това показва запазване на проблемите сред кредитополучателите и преминаването на лошите заеми от една категория в следващата.

Положителен знак е спадът на равнището на необслужваните кредити за период от 31 до 90 дни, които са намалели с 14%, или с 686 млн. лв. от пика си в началото на 2011 г. Свиването им се дължи на пренасяне в по-горната категория от необслужвани заеми, която отчита нарастване с над 500 млн. лв. за този период. През първото полугодие се наблюдаваше нов ръст на необслужваните кредити над 180 дни, показващ все повече влошаване на кредитните портфейли на банките. Засега подобрението за банковата система е само в началото на веригата, което означава, че ще има поне още две тримесечия на влошаване на кредитите преди нарастването на обемите им да се стабилизира или да бъде прекратено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Какъв разход им е за тях твоят депозит?Както казах ХАРТИЙКОПРОДАВАЧИС твоят депозит можеш ли да си покриеш поскъпването на:Тока, Храните, Горивата и т.н. с над 250% за 7 години?Май не можеш е за какъв разход ми говориш тогава?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
моят депозит за мен не е приход но на тях определено им е разходАма да не ги мислим...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Банките кредитират основно себе си. Преди време говорителя на Фед Бернанке каза, че кредите ща има само за големите корпорации, а останалите да се спасяват кой както може. Виждам, че нашите анализатори са проумели какво е казал говорителя на банкерите. За да е пълен анализа е добре да се проумее, че банкерите по-света не са нищо повече от продавачи на хартийки за обмяна на стоки и услуги, които ние хората ползваме. На едни продават по-скъпо на други по-евтино, но накрая всички блага и услуги остават само за тях, които не са произвели нищо. ХАРТИЙКОПРОДАВАЧИ - МОЖЕ И БЕЗ ТЯХНАТА СИСТЕМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Печелят от депозитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Аз лично имам усещането, че печелят основно от таксите и комисиионните, което е срамна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още