IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите на картофи ще бъдат компенсирани заради сушата

Помощта ще бъде само за напълно унищожени площи и ще покрива до 80% от действителните разходи на стопаните

12:17 | 17.08.12 г.
Производителите на картофи ще бъдат компенсирани заради сушата

Държавата ще отпусне финансова помощ на картофопроизводителите, които са загубили напълно продукцията си заради сушата. Това съобщиха от министерството на земеделието след днешната среща на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова с председателя на браншовата асоциация Венцислав Каймаканов. 

От ведомството не посочнат размера на предвидения ресурс, но уточнават, че ще се покриват до 80% от действителните разходи за отглеждане на картофите. Стопаните трябва да представят съотвените разчети, доказващи разходите им за засаждане, напояване, наторяване и окопаване на продукцията, без да се включват разходите за прибиране на продукцията и транспортирането й.

За да получат обезщетение, стопаните трябва да имат напълно изсъхнали площи, поясниха от ведомството.

През тази година близо хиляда картофопроизводители вече получиха 5 млн. лв. държавна помощ по схевата de minimis за покупка на торове и препарати.

Обсъжда се възможност и за предоставяне на кредити при облекчени условия от фонд „Земеделие”, които стопаните да ползват за покупка на семена, торове и продукти за растителна защита за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още