IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 август

07:45 | 17.08.12 г.
Преглед на печата за 17 август

Израелски отлив

в. Капитал Daily

Първото пряко измерване на ефекта от атентата на летището в Бургас е факт - израелските туристи са спаднали наполовина. Очаквано, но и неприятно.

Въпреки все още предпазливите оценки обаче хотелиерите и държавата са на мнение, че ситуацията започва да се нормализира, като от икономическото министерство дори съобщиха, че започнали "активни записвания" и за зимния сезон. Все още обаче някои представители на сектора смятат, че случаят е възможно да има дълготраен ефект.

Първоначалните прогнози на туроператорите и хотелиерите за рязък спад на пътувания от Израел към България са се сбъднали в дните след бомбения атентат на летището, показват официалните данни.

Здравната каса ще плаща за повече медицински изделия

в. Сега

Здравната каса ще поема догодина по-голяма част от медицинските изделия, обявиха във Варна премиерът Бойко Борисов и здравният министър Десислава Атанасова. Премиерът дори обеща 50 млн. лв. за тази цел.

"За голяма част от медицинските изделия, които сега не се плащат от касата, а се плащат от пациента, догодина ще има средства", каза Атанасова, но поясни единствено, че става дума за скъпи консумативи. Борисов пък обяви, че парите ще се отпуснат на НЗОК и заключи, че голямата реформа в здравеопазването е апаратура, добри лекари и добро обслужване. Обещаната от премиера сума - 50 млн. лв., е същата като парите, които тази година може да останат непохарчени от касата.

Фандъкова се сети, че за винетка не трябва нотариален акт

в. Сега

Столичната община за пореден път в рамките на един месец се опита да направи новата наредба за паркиране поносима за хората, въпреки че цените в нея определено не са такива. Вчера кметът Йорданка Фандъкова заяви, че е възложила на експертите да намерят начин да не вземат копие от нотариалните актове на хората, които искат да си закупят стикери за паркиране в центъра на столицата. Обещанието идва насред кампанията и след като много граждани вече са се подчинили на ненужното изискване.

"Хората с основание се притесняват от това. Днес експертите работят, за да намерят друг начин да докажат собствеността. Не можем да позволим и да се злоупотребява с тези стикери", обясни тя. До началото на седмицата около 2000 софиянци бяха подали заявленията си за стикер за платените зони. Все още не е ясно какво ще стане с техните документи.

Авиобилетите до Варна и Бургас ще поскъпнат заради по-високи такси

в. Сега

Увеличението на такса "сигурност" и въвеждането на екотакса може да доведе до поскъпване на билетите за самолет догодина. Това стана ясно от проекта на Наредбата за таксите за използване на летищата, пусната за обществено обсъждане. "Дори и да има бъдещо увеличение на билетите, то няма да се усеща на фона на цялата цена на билетите", заяви пред "Сега" Людмил Манасиев, директор "Летища, авиационна сигурност и аеронавигационно обслужване" на Гражданска въздухоплавателна администрация.

До края на 2012 г. на летищата Варна и Бургас такса "сигурност", която включва разходите за контрол, техника за проверка на багажите, видеокамери и назначаване на допълнителен персонал, ще се запази на сегашното ниво от съответно 1.77 евро и 1.21 евро на заминаващ пътник. От догодина обаче тя прогресивно ще започне да расте.

И лошите "бързи" кредити скочиха

в. Сега

Продължаващото обедняване на населението се отрази и на плащанията по т.нар. "бързи" заеми, отпускани от небанкови институции. При тях делът на лошите кредити също бележи рекорд - до почти 21% при 18% година по-рано. Към края на юни 2012 г. необслужваните бързи кредити са малко над 407 млн. лв., докато година по-рано те са били 350 млн. лв. Като цяло вземанията на фирмите за бързи кредити за година нарастват символично с 0.5% до близо 1.95 млрд. лв.

Специално при "Изи Кредит" делът на необслужваните кредити към края на юни е 13%, казаха от компанията. Най-честата причина хората да прибягват до този вид финансиране е плащането на битови сметки през пролетта и началото на лятото. През първите шест месеца на 2012 г. хората са теглили предимно краткосрочни бързи заеми за срок до 1 година и със среден размер около 550 лв., докато преди 2-3 години той е бил над 700 лв.

Агенция „Пътища” си избира нов одитор

в. Новинар

Агенция „Пътна инфраструктура” ще трябва да си избере нов одитор.

Това става след становище на Комисията за защита на конкуренцията. КЗК отмени решение на АПИ за избор на фирма, която да направи одит за дейностите и разходите по проектите, реализирани по програма „Регионално развитие”.

Фирмата одитор е избрана след провеждането на обществена поръчка. Според контролния орган обаче „Глобъл Одит Сървисез" ООД е декларирал различни приходи в офертата си пред АПИ и на своя сайт за времето от 2008 до 2010 г. Това създава съмнения за достоверността, смятат от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още